Review

Prvih deset minuta ovog filma su me zaista odusevili, pa sam svoja ocekivanja za nastavak, znatno podigao od uobicajenih. Film iz 1946 “A Matter of Life and Death” – Pitanje zivota ili smrti – predstavlja jos jedno umetnicno delo dvojice saradnika i prijatelja, Michael Powell-a i Emeric Pressburger-a. Film nosi jos jedno ime: “Stairway to Heaven” – Stepenice do neba – koji dosta podseca na cuvenu pesmu Led Zeppelina. Inace po ovom nazivom je i zvanicno predstavljen na imdb.

a_matter_of_life_and_death_stairway to heaven

Britanski avijaticar je u veoma opasnim zivotnim uslovima. On se nalazi u zapaljenom avionu, sa mrtvim kolegom pored, bez padobrana , u veoma gustoj engleskoj magli. Poslednje reci Peter Carter-a cuje devojka June, koja je sa druge strane radio stanice. On zavrsava svoj poslednji razgovor i skace bez padobrana, shvativsi da nema vise nade za njega. “Bolje da umrem od pada, nego da budem sprzen”. Predodredjen da umre u tom momentu, kako je  zapisano u nebeske knjige, ipak zbog magle i okeana ispod, njegov zivot je sacuvan. Ali ljuti nebeski cinovnici ipak dolaze po njega… Pogledajte pocetak filma, video ispod:

YouTube Preview Image

Film predtsvlja kombinaciju razlicitih kompozicija boja. U koloru (ili bolje receno u tehnikoloru) kad je u pitanju zivot i crno-belo kad je u pitanju smrt. Veoma dobro napisan scenario. U filmu mozda ima previse politickih tema, sto mi se ne svidja toliko. Ovaj film treba pogledati.

picture black and white stairway to heaven



About the Author

avatar
Milos Itic
Film Noir