Review

Kako se na jedan nepretenciozan a umetnički verodostojan način filmuje nesrećna i teška balkanska stvarnost, bez posebnog vremenskog distanciranja, najbolje je pokazao sjajni makedonski reditelj Milčo Mančevski u svom igranom prvencu, PRE KIŠE.
U žiži autorovog interesovanja su nacionalna trvenja, netrpeljivosti na prostorima bivše Jugoslavije, koje se reflektuju kroz sudbine konkretnih likova. U jednima preovlađuju humanost, otvorenost, ljubav i samilost bez granica i predrasuda, uživanje u blagodetima različitosti i multikulturalnosti, u drugima vri zla krv nataložene viševekovne mržnje. Antagonizmi dovedeni do usijanja u tom vrzinom kolu zadrtosti i nerazumevanja neizbežno izazivaju tragediju.
Mada se Mančevski bavi etničkim razmiricama Makedonaca i Albanaca, kroz njegov film da se sagledati srž svih sukoba između raznih strana na ”trusnom” balkanskom području, mirnom pedesetak godina, a onda tokom 90-ih ponovo žestoko uzdrmanom i pretvorenom u klanicu.
Film čine tri međusobno povezane priče.
U prvoj priči, koja se zbiva negde u Makedoniji, mladi monah Ćirilo (Gregoar Kolen), spasava život mladoj Albanki Zamiri (Labina Mitevska), sklonivši je ispred svoje razjarene makedonske braće željne osvete, jer je devojka navodno ubila jednog njihovog rođaka…
Druga priča se odvija u Londonu, a centralni lik je makedonski fotoreporter, Aleksandar Kirkov (Rade Šerbedžija), koji se posle svog iskustva sa ratišta u Bosni, oprašta od svoje ljubavnice, Engleskinje (Ketrin Kartlidž), udate žene, i sprema, posle četrnaestogodišnjeg odsustvovanja, za povratak u domovinu.
Treća priča događa se u istom prostoru kao i prva: Kirkov se vratio kući i zatekao zategnute odnose između Makedonaca i Albanaca. Njegova sabraća drže zatvorenu mladu Albanku, ćerku njegove neostvarene ljubavi iz mladosti, a on će nastojati, uprkos svemu, da je spase…
Film PRE KIŠE postigao je veličanstven uspeh pobedom na Venecijanskom festivalu 1994. godine, a Rade Šerbedžija je dobio nagradu za najboljeg glumca. To ga je praktično lansiralo u svetskim okvirima i otvorilo vrata Holivuda i brojnih međunarodnih produkcija. Izvrsno igraju i Labina Mitevska, Gregoar Kolen i pokojna britanska glumica Ketrin Kartlidž, saradnica Majka Lija i Larsa fon Trira i umetnica koja je na ovim prostorima ostavila trag i u oskarovcu Danisa Tanovića NIČIJA ZEMLJA.
Briljantni prvenac Milča Mančevskog pleni gotovo u svim segmentima, kao gorko suočavanje sa realnošću, ali i poetskom i metaforičnom snagom, prirodom i lokacijama, izvanrednom likovnošću (Manuel Teran) i muzikom (grupa ”Anastasija”).
”Njujork tajms” je PRE KIŠE uvrstio među 1000 najvažnijih filmova u istoriji kinematografije, a film je dobitnik preko 30 međunarodnih nagrada.


About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.