Review

O

ve godine ce biti tridesetogodisnjica jednog od najuticajnijih sf-horora svih vremena! Naravno,u pitanju je “ALIEN” koji je u svoje vreme do tada nevidjenom klaustrofobicnom atmosferom na filmu postao instant klasik i koji kako vreme prolazi sve vise potvrdjuje svoju kinematografsku vrednost. Poseban kuriozitet je i to sto ovo remek delo nema ni jednu filmsku gresku sto nije slucaj i sa mnogim drugim cenjenijim filmovima. A sada evo nekoliko zanimljivosti vezane za film:

Sigurni Viver (u filmu Ripli) u prvim verzijama scenarija je trebalo da bude epizodni lik koji vrlo brzo gine. A sta se dobilo konacnom verzijom scenarija?Jedna od najvecih akcionih heroina koja je svoj status nesumnjivo potvrdila u nastavku “ALIENS”. (Feministkinje mogu da odahnu).

Kao inspiracija za sokantni izlazak Alien-a iz stomaka jednog od clanova posade posluzila je jedna vrsta ose koja stvarno postoji u prirodi i napada paukove tako sto polaze jaja u njihovim stomacima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bEVY_lonKf4[/youtube]

Jezivi zvuci koje pravi Alien su mesavina siktanja zmije, skicanja svinje i plac bebe. (Boze! Pa nase bebe su potomci Alien-a)

Iscrpljujuca sedmomesecna potraga za konacnim modelom Alien-a zavrsena je izborom crteza svajcarskog nadrealiste HR Gigera iz knjige “Necronomicon” gde je djavo umesto glave imao neku vrstu mutiranog penisa. (Opet taj Frojd).About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke