Review

Strange Days (1995) ili Čudni Dani je film Kathryn Bigelow, inace veoma talentovane slikarke, bivse zene James Cameron-a. Strange Days je po meni jedna od najboljih SF akcionih filmova. Moguce i najbolja uloga Ralph Fiennes’a.Odlicna rezija Katrin, koja se odlicno snasla u ovom akcionom filmu. Njeni poznatiji filmovi su “ The Hurt Locker ” iz 2008,  Near Dark iz 1987 i The Loveless iz 1982. U filmu je koriscen stil point-of-view POV, koji Katrin vrlo cesto koristi u svojim filmovima.

Radnja nam prikazuje bivšeg policajca cije je ime Lenny Nero, koji je presao na drugu stranu zakona. Nero je hiperaktivan i pokusava u Los Andjelesu da zaradi za zivot, tako sto prodaje cudne naprave – kasetice, koje u sebi sadrze “secanja” i koje se direktno ubrzgavaju u neciji mozak. Kao sto kaze Leni, ovo nije kao televizija, to je deo necijeg zivota, mozete da osetite ono sto su drugi jednom osetili. Sve krece mnogo teze, kad Nero uvidi da jedna od kasetica sadrzi poslednje sekunde necijeg zivota. I sve se to dogardja u vreme Novogodisnje noci.

Filozofija moderne generacije. Prikaz iz futuristicke moguce proslosti. Emocije zabelezene na disku koji izgleda kao mini dv. Cudan i zanimljiv film. Naziv filma je isti kao i pesma Doors-a.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5yaXPx6xWEQ[/youtube]

– Razvedri se, svet ce ionako nestati za deset minuta
– Ja sam carobnjak. Ja sam link do tvoje podsvesti. Ja imam ono sto zelis. Mogu da ti nabavim ono sto nemas.
– Memorije su napravljene da bi bledile.
Strange-Days-NeroStrange-Days-New-Year


About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.