Review

Jedna od najlepših glumica koje je Holivud ikada imao, Natali Vud, dobila je ove godine još jednu posvetu u vidu uzbudljivog i potresnog dokumentarca, sa aktivnom ulogom njene ćerke, Nataše Gregson Vagner, koja je bila koproducent i osoba koja je intervjuisala bitne žive svedoke dešavanja u životu velike zvezde.

NATALIE WOOD: WHAT REMAINS BEHIND ceo je u znaku njenog tragičnog kraja, kada se, pod nerazjašnjenim okolnostima, 29. novembra 1981, udavila blizu ostrva Katalina. Istraga je prvobitno utvrdila da se radilo o nesrećnom slučaju, ali su repovi i kontroverze nastavile kroz godine da usložnjavaju ovu misteriju. U nekoliko navrata, poslednji put pre dve godine, za njenu smrt je optuživan njen dvostruki suprug Robert Vagner. Međutim, dok ga Nataša Gregson Vagner intervjuiše, Vagner govori da je bio u velikoj svađi sa Kristoferom Vokenom, koji je tada bio sa njima na jahti, da je bio nervozan i da je dosta popio, ali da je i njemu nejasno zašto je Natali krenula da se spušta u čamac i gde je zapravo krenula. U njenom telu je nakon tragedije pronađeno mnogo alkohola i tragova popijenih lekova. U svakom slučaju, Natali je bila na raskršću i pod velikim pritiskom razočaranja što stari, što više nema pravih ponuda iz holivudske mašine, a moguće da je bila razočarana i zasićena samim Vagnerom i da se nadala romansi sa Vokenom, koji je bio u fantastičnom uzletu. Reditelj filma BRAINSTORM koji su zajedno snimili, Daglas Trambul, pak tvrdi da ne veruje da je između Vokena i Natali išta moglo da bude, jer oni jedva da su imali neku hemiju na samom setu. Uzrok svađe između Vagnera i Vokena te tragične večeri navodno je bio taj što se mladi glumac razmetao savetima šta Natali treba da radi, što muž nije mogao da podnese i padao je u vatru.

Natali na plazi

Natali Vud se dvaput udavala za Vagnera. Kao mladi holivudski glumci bili su zajedno od 1957. do 1962. Imali su potpuno različit efekat u Holivudu, odnosno kad je Natali posle SJAJA U TRAVI Elije Kazana postala planetarno popularna, Vagner je vegetirao po neuspešnim filmovima. Stigao je zatim mjuzikl PRIČA SA ZAPADNE STRANE Roberta Vajsa i Džeroma Robinsa, takođe delo koje je glumičinu slavu umnožilo, pa zapažene role u GYPSY, LJUBAVI SA POTPUNIM STRANCEM, sa Stivom Mekvinom, VELIKOJ TRCI, DEJZI KLOVER… Te šezdesete su, međutim, i vreme njene potrage za emocionalnim spokojem umesto kojeg je dobijala samo avanture i gomilala partnere. U vreme snimanja VELIKE TRKE nagutala se tableta i umalo ubila. Smirenje nalazi u trenutku kada želi da se ostvari kao majka, što je i ostvarila sa agentom Ričardom Gregsonom. Tada dobija Natašu i ulazi u jedan miran period, kada se oseća ostvarenom. Sve će ubrzo srušiti njen muž, koji će je prevariti. 1972. obnavlja vezu sa Vagnerom, jer se nije sve ohladilo između njih. Sa njim dobija drugu ćerku, Kortni Bruk Vagner.

Angažmani u sedamdesetim godinama daleko su od kvaliteta koji je imala u prethodnoj deceniji. Ipak na kraju sedamdesetih stiže i jedno veliko priznanje, doduše za angažman u televizijskoj produkciji. Ako joj je Oskar izmicao, stigao je Zlatni globus za ulogu Karin Holms u mini seriji ODAVDE DO VEČNOSTI. Od starta pred kamerama, još dok je bila devojčica, zarađivala je i pomagala roditelje, a uz nju se kasnije šlepovala sestra bez velikog glumačkog dara, Lana Vud. Ćerke je pamte kao dobru i posvećenu majku, često rascepljenu između zahteva posla, ambicije da se svuda i za svakog bude dobar. Sklonost alkoholu bila je prisutna, a neka neostvarenost i nezasićenje lebdeli su iznad nje kao kobna aura. Sa samo sedamnaest godina ulazi u filmsku istoriju, jer je deo ekipe čuvenog filma BUNTOVNIK BEZ RAZLOGA Nikolasa Reja. Bila je partnerka Džejmsa Dina. Frapantno je bilo da se tako mlada spetljala sa Nikolasom Rejom, koji je bio stariji od nje skoro tri decenije, a posledica istog seta bila je i afera sa Denisom Hoperom. U narednim godinama pre i posle prvog braka sa Vagnerom, pominjale su se veze i afere sa Elvisom Prislijem, Vorenom Bitijem, Robertom Redfordom… Redford se pojavljuje u dokumentarcu izražavajući zahvalnost Natali, jer mu je pospešila karijeru na početku i insistirala svojim autoritetom kod producenata da bude angažovan.

Natali crno bela

Uz setni štimung i nežnost koja izbija iz pojave Nataše Gregson Vagner, film ima gotovo melodramski i trilerski zaplet, prateći vrtoglavi uspon ljupke, male devojčice, a kasnije prelepe mlade devojke i žene u Fabrici snova. Cena njenog uspeha nije mala, a depresija i poroci koji idu uz takve zahteve i pritiske kao nokat uz meso, dovode nas do tragičnog kraja glumice, koja je platila danak sistemu koji mnogo pruži, a zatim počesto samelje i uništi. Film NATALIE WOOD: WHAT REMAINS BEHIND se gleda u dahu, sa knedlom u grlu i jezom u srcu, jer vas bole taj talenat i lepota koji završe prerano u ponoru.



About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.