Review

Ovaj film je bio veliko otkriće na FEST-u 1995. godine i skrenuo pažnju na, široj javnosti, do tada nepoznatog autora. Međutim, Huanma Baho Uljoa je već sa svojim celovečernjim debijem (KRILA LEPTIRA, 1991) osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, a sa istim ostvarenjem sjajno je prošao na dodeli nagrade ”Goja” (najbolji novi režiser, nagrada za scenario).
LA MADRE MUERTA je delo zanatski vešto vođene priče, izvrsno uobličen spoj socijalne melodrame i crnog krimića. Međutim, posebno impresionira neočekivano bujanje poetskog senzibiliteta, koji dominira u finalnim sekvencama, kao protivteža atmosferi defetizma.
Uljoino ostvarenje donosi priču o beskrupuloznom kriminalcu Ismaelu (Kara Elehalde) i njegovoj saputnici Maite (Lio), ženi za koju nije sigurno da je baš voli. Oni provode dane u smišljanju provala i otmica i u međusobnom gloženju. Jednom prilikom oteće devojku iz azila za osobe zaostale u razvoju, a u njoj Ismael prepoznaje Leire (Ana Alvarez), devojčicu čiju je majku ubio pre više godina u jednoj provali, a nju ranio. Međutim, mnogo veće posledice bile su po devojčicinu psihu, jer je posle tog tragičnog događaja ostala nema. U Isamelu, do tada hladnom i surovom kriminalcu, kao da se najzad pojavljuje zrnce ljudskosti i koreni empatije, te se između njega i devojke rađa specifičan odnos. Ismael, posle svega, oseća snažan nagon da je zaštiti i pomogne joj.
Izvanredne glumačke kreacije, veoma upečatljiva fotografija (Havijer Agiresarobe) i muzika (Bingen Mendizabal), i nadahnuta režija Huanma Baho Uljoe, autora izuzetnog senzibiliteta, daju veliki doprinos filmu LA MADRE MUERTA, sugestivno nam se uvlačeći pod kožu, pleneći novootkrivenom toplinom i nadom u ljudske vrednosti.
Nije bilo lako nametnuti se u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka u španskoj kinematografiji, prepunoj zamaha, bujajućeg kvaliteta i velike konkurencije. Bilo je to vreme snažnog uspona i komercijalnih i festivalskih uspeha Pedra Almodovara, Bigasa Lune, Fernanda Truebe, Visentea Arande, Manuela Gomeza Pereire… Stizali su Aleks de la Iglesia, Alehandro Amenabar, Santijago Segura…
Svejedno, Huanma Baho Uljoa se izborio kvalitetom za svoje mesto pod suncem, a vrednosti ostvarenja LA MADRE MUERTA primećene su na nizu festivala. Film je nagrađen u Montrealu za najbolju režiju, a u Stokholmu je Ana Alvarez dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a film poneo Nagradu kritike. Nagrađivan je i u Monpeljeu, Gentu, Valensijenu, Portoriku, Brazilu, Portugalu…
Već 1997. Huanma Baho Uljoa je postao deo komercijalnog mejnstrima jer je njegov otkačeni krimić AIRBAG postao jedan od najgledanijih filmova u Španiji.


About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.