Preporuke Filmova
Filmovi


December 13, 2019

Ingmar Bergman i 3. Medjunarodna Kolonija Filmske Kritike u Nišu

Jelena Mila Ingmar bergman Nis

Poštovani posetioci sajta FilmoviPreporuke, imaćete priliku da po 1. put, od kada postoji sajt, čujete snimljeni audio materijal jedne izuzetno opsežne diskusije koja se odavno nije desila na ovim prostorima. U pitanju su analize filmskog opusa jednog od najvećih i najkompleksniji sineasta u istoriji filma – INGMAR BERGMANA. Diskusija je održana na 3. Međunarodnoj koloniji filmske kritike u Nišu na kojoj je učestvovao i Jan Holmberg, upravnik Bergmanovog arhiva iz Stokholma. Pred vama je je ekskluzivni snimak diskusije koji će zasigurno imati i širi regionalni značaj, kako za stručnu filmsku javnost, tako i za sve iskrene filmofile. Ovaj audio dokument u vremenu jeste još jedan doprinos u oživljavanju interesovanja za filmsko stvaralaštvo velikog autora kakav je Ingmar Bergman. – Aleksandar Jovanovic

Ovogodišnja ustanovljena Međunarodna kolonija filmske kritike u Nišu je trajala od 8. do 11. oktobra i imala je petnaestak učesnika iz Srbije i okolnih zemalјa. Prvi dan (8. oktobar) je bio predviđen za radionicu filmske kritike na temu „Čudotvorni mač – klasično ostvarenje jugoslovenske i srpske kinematografije“. U toj su aktivnosti, nakon besplatne školsko-edukativne projekcije Nanovićevog filma za polaznike radionice u konferencijskoj Sali Regionalnog centra za razvoj obrazovanja u Nišu, učestvovali i zainteresovani kritičari kao gosti i učesnici ovogodišnje kolonije. Drugi dan, zamišlјen je tako da se putem okruglog stola, uz slobodan izbor odgovarajućih tematskih smernica unutar zadatih okvira, iz raznih uglova sagleda ovogodišnji autor u fokusu, Ingmar Bergman (čitav stvaralački opus autora, razne faze u njegovoj karijeri, pojedinačni filmovi, Bergmanov autorski rukopis, Bergman u kontekstu švedske i svetske kinematografije, Bergman kao multimedijalna stvaralačka ličnost i slično), uz napomenu da je posebno predavanje o ovom velikanu nordijske kinematografije održao i specijalni gost iz Švedske Jan Holmberg. Trećeg dana, 10. oktobar, protekao je, opet u formi okruglog stola, sa temom pod slikovitim nazivom „Tajne odaje filmske istorije“, gde bi akcenat bio na zapostavljenim, pomalo zaboravljenim, skrajnutim ili neopravdano potcenjenim autorima, filmovima, školama ili pokretima u našoj ili drugim kinematografijama. Poslednji dan Kolonije, 11. oktobar, predviđen je bio za povratak gostiju u matične sredine. Radovi prezentovani na dva pomenuta okrugla stola biće štampani u rubrici „Temat“ filmskog časopisa „Filaž“ ili, ako se ispostavi da su u pitanju obimniji i temeljitiji eseji, kao posebna publikacija ili knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra.

Medjunarodna Filmska Kolonija Kriticara

Glavna tema ovog skupa je bio veliki reditelj, Ingmar Bergman. Diskutovalo se i analiziralo iz raznih uglova o izuzetno kompleksnom opusu Ingmar Bergmana, jednog od najvećih umetnika pokretnih slika u dosadašnjoj istoriji filma. Učesnici su izlagali svoje viđenje Bergmanovog stvaralaštva iz ugla disfunkcionalne porodice, religioznog aspekta i iz odnosa umetnika i njegovog stvaralaštva prema svetu koji ga okružuje. Audio snimci su samo snimani drugog dana, sesija posvecena Ingmaru Bergmanu!

Dejan Dabic Srdjan Savic Filmski Kriticari

Značajan doprinos, ovoj šest sati dugoj sesiji, dali su sledeći učesnici:

Jan Holmberg, upravnik Bergmanovog arhiva iz Stokholma

Jelena Mila, švedsko-srpska glumica, reditelj i producent

Dejan Dabić, filmski kritičar i selektor Filmskih susreta

Srđan Savić, filmski kritičar i direktor NKC-a i Filmskih susreta

Prof. Nikola Stojanović, reditelj, scenarista i urednik časopisa “Sineast” (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd i Akademija umetnosti, Novi Sad)

Prof. Milan Nikodijević, kritičar, reditelj i publicista, dugogodišnji direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (Akademija umetnosti, Novi Sad)

Tomislav Gavrić, filmski teoretičar i publicista

Božidar Zečević, dramaturg, filmski teoretičar i kritičar

Stojan Sinadinov, filmski kritičar iz Skoplja (Severna Makedonija)

Goran Mitić, filmski kritičar i arhivista iz Požarevca

Branislav Miltojević, filmski kritičar i publicista

Prof. Radenko Ranković (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd)

Dr Dejan Ognjanović, književnik, filmski kritičar i teoretičar

Aleksandar Jovanović, filmski kritičar

Miloš Itić, filmski kritičar i reditelj

Mozete u prilogu da poslusate audio fajlove.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *