Preporuke Filmova
Filmovi


August 22, 2012

Aki Kaurismaki

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Pravo ime glasi “Aki Olavi Kaurismäki“. Ovaj finski reditelj i scenarist je rodjen 4. aprila 1957 godine. Kaurismakija karakterise jako neobican i lako prepoznatljiv vizultni stil, to jest nacin kako interpretira svoje filmove.

U pocetku svoje filmske karijere, on krece kao ko-reditelj, zajedno sa bratom Mikom Kaurizmikajem. Njegov filmski debi je film “Zlocin i Kazna” po delu Dostojevskog iz 1983. godine. Prvo medjunarodno priznanje stice filmom ” Leningrad Cowboys Go America (Kaobojci iz Lenjigrada idu za Ameriku)“.

E sad, malo o njegovom nacinu na koji snima svoje filmove. Stil podseca na francuske reditelje: Jean-Pierre Melvilla i Robert Bressona. Atmosfericna gluma i jasna i jednostavna prica postavljena u jako zanimljivijom ambijentu sa atmosferom koja prica sama za sebe i jako specificnim humorom. “Socijalni realizam” – vizuelna kinematografska stilizacija koja najbolje opisuje njegovo stvaralastvo. Kritika je procenila da je odredjeni uticaj na njegove filmove imao nemacki reditelj Rainer Werner Fassbinder, ali je Aki Kaurismaki to opovrgao tvrdeci da nikako nije imao srece da pogleda neke njegove filmove, tek mozda koji u poslednjih par godina. Humor u njegovim filmovima podseca i na humor koji se moze videti u filmovima Jim Jarmusch-a.

Grad u kojem je stvoren ovja ambijent koji se kasnije provlaci kroz sve njegove filmove je Helsinki, glavni i najveci grad Finske. Kaurismaki je uglavnom uzimao one delove ovog grada u kojem je zivela i radila radnicka klasa. Mnogi njegovi likovi u filmu su jako siromasni i izgubljeni pojedinci, kao i razni socijalni slucajevi. On veoma prekriveno iskazuje svoje kriticke zamisli prema ovom gradu i osobama koje zivi u njemu, ali i na drustvo u totalu. Ima dosta totalno ne romanticnih scena u jako romanticnom okruzenju. Mnogi od ovih likova veoma cesto izgovaraju “Moram da odem odavde”, ali ipak ostaju i dalje.

Ovo su filmovi koje preporucujem da pogledate:

  • The Man Without a Past (2002)
  • I Hired a Contract Killer (1990)
  • Leningrad Cowboys Go America (1989)
  • Le Havre (2011)
  • Lights in the Dusk (2006)


About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *