Preporuke Filmova
Filmovi


January 27, 2020

Alter-Native – Festival Kratkog Filma u Rumuniji

Alter Native Film Fest

Krajem prošle godine, redakcija FilmoviPreporuke je posetila jedan veoma zanimljiv i lep filmski festival kratkog-metra, koji se održao u Transilvaniji, u gradu pod imenom Târgu Mureș. Târgu Mureș je centralni deo okruga Mureș u severno središnjem delu Rumunije, Transilvaniji. 16. po veličini grad u zemlji, sa oko 140 hiljada stanovnika. Leži na reci Mureș, drugoj najdužoj reci u Rumuniji, odmah posle Dunava.

Centralni deo grada Targu Mures

Targu-Mures, Romania
6. – 10. Novembar 2019
http://alternativeiff.ro

Festival je nastao 1993. godine sloganom “Sudbina i mašta”, a cilj mu je bio predstavljanje mađarskih filmova poslednjih 50 godina. Godine 1994. proširio je temu i postao ALTER-NATIVE, međunarodni festival kratkog filma, predstavljajući filmove iz celog svijeta.

Festival ima specifičan cilj, a to je podržati i promovisati regionalnu kinematografiju i sveže filmske talente (Nešto kao Emir Kusturica i Kustendorf). To je i alternativa koja se gubi globalnom televizijskom i filmskom repertoaru i dopunjuje jaz koji je nastao nestankom nekomercijalnih kulturnih sadržaja iz medijskog prostora.

Veliki-Poster-Filmski-Festival

Izvanredna osoba Sipos Levente je alfa i omega ovog festivala. Organizacija je jako na dobrom nivou i tokom celog dana imate filmske i ostale sadržaje koji su vam dostupni. Večernji časovi su pored festivalskog programa ukrašeni koncertima i dugometražnim projekcijama najboljih novih madjarskih i filmova iz regiona.

27 po redu festival

27. po redu Alter-Native filmski festival nagradio je sledeće filmove:

Najbolji Film: Anna Paavilainen i “2 Tela na Plazi” (Finska)

Najbolja Režija: Maria Edemskaya i “Route Zero” (Rusija)

Najbolja Animacija: Izibene Onederra i “LURSAGUAK. Scene iz Života” (Spanija)

Jedan zanimljiv film sa festivala, koji je isto dobio nagradu:

Alter Native Filmski FestivalAbout the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *