Preporuke Filmova
Filmovi


May 24, 2012

David Lynch V – Čovek Slon

Britanski Glumci. Holivudski Studio. ”Čovek Slon” drugi veliki film Dejvida Linča. Osam nominacija za Oskara. Njegov glavni konkurent, film Roberta Redforda ”Ordinary People” je ipak pokupio nagrade te godine za najbolji film i najbolju režiju. Mel Bruks je reagovao ovako: ‘‘Za deset godina, ”Obični ljudi” biće odgovor na trivijalno pitanje, ”Čovek Slon” biće film koji će ljudi gledati.”

Osim pisanja, pravio sam šupe, kad god možete da napravite neku šupu, onda je i napravite. Volim da pravim stvari i da sakupljam stvari. A kada sakupljate stvari onda vam treba neko mesto na kojem ćete da ih držite.

Stjuart Kornfild i ja smo se našli na ručku, jer je on hteo da me vidi. Radio je za Mela Bruksa, svideo mu se ”Toni Raketa” koji je trebao da bude moj sledeći film, i hteo je da mi pomogne da počnem. Jednog dana sam ga nazvao i rekao mu: Stjuarte, došao sam do tačke kada vidim da od Tonija Rakete neće biti ništa, ako znaš za neke scenarije koje bi mogao da režiram. Da li bi mogao da mi pomogneš. Sutradan smo otišli na ručak. Stjuart je rekao ”Imam četiri stvari. Prva se zove ”Čovek slon”. ”To je to” rekao sam. U tom jednom trenutku, znao sam samo naslov a znao sam i sve.

Film je trebao da bude prvi izdanak novo otvorene kompanije Mela Bruksa. On je jednom rekao: ”Džonatan upada, Kris i Erik upadaju, Stjuarte upadaš i ti, ali ko je taj Dejvid Linč”.

U Americi su mislili da sam Britanac. Ta žena je čitala imena nominovanih reditelja i rekla: ”Mladi britanski reditelj Dejvid Linč”. Nije znala ništa o meni.

Novac je lepa sporedna stvar. Uspeh je opasna, opasna stvar. Ona se poigrava sa vama i može da napravi od vas zaista gadno ljudsko biće. Neuspeh je jedino rešenje.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *