Preporuke Filmova
Filmovi


November 11, 2021

Knjiga o savremenoj poljskoj kinematografiji iz pera filmskog kritičara Gorana Jovanovića

Filmski kritičar Goran Jovanović, koji se već tri decenije bavi dometima svetske i domaće kinematografije, naš je najaktivniji saradnik i jedan od najboljih i najrevnosnijih pratilaca i analitičara dometa svetskog i domaćeg filma u našoj zemlji. Nedavno je iz štampe izašla njegova najnovija knjiga POLJSKI FILM U NOVOM VEKU, koju je objavila izdavačka kuća Tercija iz Bora.

Jovanović  je s profesionalnim pisanjem o filmu počeo 1991. godine i vremenom izrastao u jednog od najangažovanijih i najproduktivnijih kritičara i publicista. Svoje prve kritike Goran Jovanović je objavio u listu ’’Reč naroda’’, za koji je pisao punih deset godina. Svoju filmsku kolumnu nakon 2000. godine imao je u listu ’’Građanin’’. Pisao je za brojne časopise za književnost, kulturu i umetnost kao što su kruševački ’’Putevi kulture’’, kraljevački ’’Sizif’’, požarevačko ’’Braničevo’’, kostolački ’’Majdan’’. Pisao je za ’’XZabavu’’ i nedeljnik ’’Vreme’’, kao i za dva trenutno jedina filmska časopisa u Srbiji, ’’Kinoteku’’ (izdavač Jugoslovenska kinoteka) i ’’Filaž’’ (izdavač Niški kulturni centar). Goran Jovanović imao je i autorske radijske emisije posvećene filmu. Na stotine izdanja imale su emisije ’’Filmski kadar’’ i ’’Movieland’’, emitovane na Boom 93 i talasima Radio Požarevca. Sada uređuje i vodi emisiju radija Boom 93 ’’Supermarket kulture’’, u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Danas njegove aktuelne kritike možete čitati na sajtu filmovipreporuke.com i portalu Boom 93.

Jovanović kaže, što se i ističe u knjizi POLJSKI FILM U NOVOM VEKU, da je prosto neverovatno da je kinematografija sa tako izdašnom tradicijom kvalitetnih filmova i velikih autora, svog prvog Oskara za najbolji film na stranom jeziku dobila tek 2015. Godine, za ostvarenje ’’Ida’’ (2013) Pavela Pavlikovskog. U pitanju je jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija, koja beleži stalan uspon, vrlo je zastupljena na najprestižnijim svetskim festivalima a njena ostvarenja su sve cenjenija kod publike i kritike. 

Poglavlja u knjizi bave se korenima, usponima i padovima ove kinematografije u nekim prošlim vremenima, tokom 20. veka,  krizom u tranzicijskom periodu, karakterističnim ulaskom u novi vek koji je doneo i zapaženiji razvoj žanrovskog filma. Poznato je da je u drugoj polovini 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka poljska kinematografija imala neke od najangažovanijih i najhrabrijih sineasta u evropskom filmu. Njihov zajednički filmski pokret nazvan je ’’Bioskop moralne anksioznosti’’. Novi talenti praktično preko noći stiču ime i svojim dramama o odsustvu slobode, korupciji i političkim stegama, poput korozije nagrizaju veštačkim rumenilom obojenu poljsku društvenu stvarnost. Afirmaciju ali i žig neprijatelja zajednice stiču Kšištof Zanusi, Feliks Falk, Agnješka Holand, Vojćeh Marčevski, Vislav Sanjevski, Januš Zaorski, Kšištof Kješlovski, Filip Bajon, Pjotr Andrejev, Barbara Sas, Januš Kijovski, Rišard Bugajski, a svoj ogroman doprinos ovom talasu daje i Andžej Vajda (’’Čovek od mramora’’, ’’Bez anestezije’’). U jednom od poglavlja, ’’Otpaci tranzicijskog procesa ili moderni Bioskop moralne anksioznosti’’, autor Goran Jovanović pronalazi sličnosti u angažovanom pristupu novih imena u poljskom filmu, koji dosta podseća na briljantne reditelje iz pomenutog perioda, ali su u novom veku teme siromaštvo, težak tranzicijski period, otuđenje, problemi poljskog društva pod okriljem EU.  Neki od autora koji su počinjali 70-ih, sada su veterani poljske kinematografije, a kako su se oni snašli u novim produkcionim uslovima, Jovanović piše u poglavlju ’’Stari asovi u novim okolnostima’’. Tu su i poglavlja ’’Nova energija’’, o talentovanim autorima koji su se pojavili u 21. veku, ’’Ratne priče’’, ’’Oskar’’, gde se praktično najviše govori o opusu Pavela Pavlikovskog, a posebno su apostrofirani neki autori, sa, po Jovanoviću, izuzetno važnim delom, poetikom ili kritičkim diskursom, kao što su Vojćeh Smažovski, Jan Jakub Kolski, Kšištof Krauze/Joana Kos-Krauze, Mihal Roza, Vladislav Pasikovski, Valdemar Kšistek, Dorota Keđežavska i Andžej Jakimovski.

Posebnu poslasticu za filmofile predstavlja kompletan spisak pobednika Nacionalnog festivala u Gdanjsku, sada u Gdinji. Tu je i spisak dobitnika takođe značajne nagrade ’’Orao’’, koju je 1999. godine ustanovila Poljska filmska akademija. Tu su i generalna zapažanja autora knjige o poljskom filmu danas.

Iz biografije ovog kritičara i publiciste izdvajamo neke značajne podatke i reference. Goran Jovanović je član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Od 1995. do 2010. godine uređivao je filmski program CZK Požarevac. Bio je učesnik u žirijima kritike na domaćim i međunarodnim festivalima (Novosadska arena, Filmski susreti – Niš, FEST). Bio je selektor programa studentskih filmova na Somborskom filmskom festivalu. Idejni je tvorac i selektor Festivala muzičkog filma (FEMUF), koji se održava u Požarevcu u produkciji Centra za kulturu. Autor je knjiga filmskih eseja ’’Američki bioskop’’, ’’Zlatna dekada: Britanski film devedesetih’’, ’’Tranzicijski rulet: Istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije’’ i ’’Ruski film postsovjetske ere’’. Napisao je romane ’’Histerija’’ i ’’Euforija’’. Nedavno je završio rukopis novog romana ’’Skriveno’’, koji će uskoro u štampu.

Knjige Gorana Jovanovića na srpskom jeziku i u fizičkom obliku nalaze se na policama biblioteka nekih od najprestižnijih univerziteta i filmskih škola u svetu. Knjiga o britanskom filmu, ’’Zlatna dekada’’, nalazi se u Britanskoj biblioteci u Londonu (The British Library, St. Pancras, London) i Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu (Library of Congress, Washington). ’’Tranzicijski rulet’’ se nalazi u Britanskoj biblioteci u Londonu, biblioteci Univerziteta u Notingemu (University of Nottingham), biblioteci Univerziteta u Vašingtonu (University of Washington Libraries, Seattle), biblioteci Univerziteta u Stanfordu (Stanford University Libraries,  Stanford), biblioteci Univerziteta u Trstu i biblioteci Filmske škole u Lođu. Knjiga ’’Ruski film postsovjetske ere’’ može se pronaći u Državnoj biblioteci Rusije u Moskvi, biblioteci Univerziteta u Pitsburgu (University of Pittsburgh), biblioteci Univerziteta u Vašingtonu i biblioteci Filmske škole u Lođu.

Goran Jovanović je dobitnik ’’Povelje kulture’’ Kulturno-prosvetne zajednice Požarevca i Nagrade ’’Tori Janković’’, koju dodeljuje KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju iz Niša.

Knjiga POLJSKI FILM U NOVOM VEKU biće promovisana na 50. Festu.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *