Preporuke Filmova
Filmovi


November 6, 2013

Meksicki dani Luisa Bunuela

Luis Bunuel u Meksiku

Mnogi, na samo pominjanje imena velikog reditelja, Luisa Bunuela, zacetnika avantgardnog nadrealizma, odmah stvore nekoliko asocijacija najpoznatijih filmova. Mozda nas nekoliko zna za filmska ostvarenja koja su nastala kada je Luis Bunuel ziveo u Meksiku.

Kratka biografija jednog dela zivota Bunuela. On 1929. zajedno sa Salvadorom Dalijem snima “Andaluzijski pas“, koji je definitivno jedan od najpoznatijih kratkih filmova svih vremena. Godinu dana kansije, snima “Zlatno doba” (L’âge d’or). Da bi sledeci dugometrazni film snimio sedamnaest godina kasnije, u Meksiku.  U Spaniji ostaje do 1937 godine, snima jedan kratak film i na 2 filma se potpisuje kao co-director. Od 1938 do 1945 radi i zivi u Americi, kao producent MGM i clan komunisticke partije. Meksicki period pocinje sa 1946 godinom i traje sve do 1965.

U Meksiku 1947, Luis Bunuel snima film “Gran Casino (Tampico)“. Samo dve godine kasnije nastao je mozda i njegov najbolji film tih vremena “El gran calavera” (Velika Lobanja). Prica o jednoj porodici u Meksiku, u kojoj svi clanovi porodice zavise od velikog bogatasa, Ramira de la Mate, kojeg glumi Fernando Soler, koji se pojavljuje i u kasnijim ostvrarenjima. 1950. godine snima “Los olvidados”, film za koji su mnogi culi i koji je dobio odlicnu ocenu kritike. Bunuel 1951. snima dva filma: “Susana“i “La hija del engaño (Cerka prevare)”. Fernando Soler se pojavljuje u oba filma kao glavnu glumac. Film “The daughter of deception” malo podseca i na parodiju cuvenog filma Kazablanke, mada je u mnogim elementima i mnogo bolje uradjen nego film sa Hemfrijem Bogartom. Zatim slede malo slabiji filmovi, sa prepoznatljivim meksickim humorom: Subida al cielo (1952) i Una mujer sin amor (1952).

Naveo sam nekoliko naslova na samom pocetku karijere ovog velikog reditelja, a ukoliko pogledate neke od ovih naslova i dopadnu vam se, mozete istrazivati dublje.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *