Preporuke Filmova
Filmovi


May 31, 2012

David Lynch VI – Dina

Na snimanju DIne

“Uprkos besanim noćima koje je doživeo za vreme rada na ”Čoveku Slonu”, Linč je otišao korak dalje u tamu. Ovog puta, trogodišnja borba zvana ”Dina” završila se ličnim košmarom. ”

Mnogo toga zavisi od procesa a ja volim te procese, jer oni otvaraju prostor za slučaj.

Svidjaju mi se sumorne sobe u kojima nema ničega osim nekoliko komada nameštaja koji su kao stvoreni za to da medju njima neko sedi. Arhitektura je zaista fantastična stvar. Kuća mora da ima krov i prozore koji propuštaju svetlost, ali zapanjuje koliko malo kuća su uspešne gradjevine. One koje su uspele, ističu se zato što prosto en možete da zamislite koliko je lepo biti u njima. Ali, svi ti mini-molovi i postmodernističke stvari – to vam ubija dušu.

Onda su počele da se dešavaju čudne stvari. Otišao sam na sastanak sa Džordžom Lukasom koji mi je ponudio da režiram treći deo ”Ratova Zvezda”.

Pisac je kao filter, ideje prolaze kroz njegov lični umetnički ekran pre nego što pogode papir. Predstave o Dini su dolazile iz Frenkove knjige, ali ja sam ih tumačio.

Riblji komplet

Riblji komplet

Bile je neke poezije u mnogim stvarima koje su apstraktne.

Što sam bio bliži tome da završim film, to sam više strahova projektovao u njega. Ne samo da sma ga iznova gledao, već sam počeo da primećujem gde sam pogrešio. Video sam kako se moji strahovi udvostručavaju sa slikama na ekranu. To je postajalo sve gore, do tačke kada više nisam mogao da budem u sobi za montažu. Nisam to više mogao da gledam. Vidim samo strah i užas. Na kraju filma ”Dune (1984)” sam već bio potpuno lud, tako da se zapravo ne sećam završetka rada na filmu.

Bio sam skoro mrtav. Skoro mrtav. Ali zbog čoveka slona nisu mogli sasvim da me otpišu. Da sam napravio samo ”Glavu Za Brisanje” i ”Dinu” bio bih gotov. ”Dina” me je bacila na kolena, možda još niže.

Radite samo kao član odbora, u atmosferi gde svako ko je prisutan mora da razume svaki detalj iz scenarija. To je toliko udaljeno od magije filma da je to prosto neverovatno. I onda dobijete to što dobijete. Ništa više. Nema tog malog prozora za apstrakciju i san. Dobijete nešto kao stenu.

Slika ispod je strip (crtez za strip) Dejvida Linča, i izlazio je devet godina, svakog ponedeljka u čuvenom listu “LA Reader”. Uvek ista četiri kadra sa zavezanim psom, samo su se oblačići sa tekstom, menjali iz nedelje u nedelju. Ovaj strip je poceo Dejvid za vreme snimanja filma “Dine”, zbog napomenute prevelike frustracije.

Najbesniji pas na svetuAbout the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *