Review

Možda je širokom krugu filmofila poznato ostvarenje krajnje kratkog naziva, “The Room”, iz 2003. god. Ovaj filmski komad je od tada stekao status jednog od najboljih najlošijih filmova u istoriji kinomatografije, čime je stao u počasni red sa “Plan 9 From Outer Space”, legendarnog Ed Vuda. Kao što je Ed Vud dobio biografsku ekranizaciju pod rediteljskom palicom Tim Bartona, a u tumačenju Džoni Depa, tako je u istom maniru Tomi Vajzo, reditelj, producent, scenarista i glavni glumac dobio filmsku verziju svog života i svega što se dešavalo oko snimanja “The Room”-a.

 

Iza ovog, zvučaće pomalo komično, ali ipak ozbiljnog dramskog poduhvata stoji hiperproduktivni američki glumac, reditelj, scenarista i producent, Džejms Franko. Pred gledaocima je priča o neustrašivoj ambiciji Tomi Vajza spojena sa njegovim zastrašujućim umetničkim antitalentom. Niz tragikomičnih epizoda u filmu pokušava da pronikne i objasni tajnu zvanu Tomi Vajzo pri čemu su njegovo poreklo, godine i materijalni status (Tomi stalno govori da novac nije problem) apsolutna nepoznanica. Tomi je vanzemaljac koji se pojavio iz samo sebi znanog univerzuma i pokazao svetu da se svaki san može ostvariti, ma koliko on bio s one strane besmisla i apsurda.

The-Disaster-Artist-green screen

Džjms Franko je jednostavno fantastičan u facijalno ekspresivnom rekonstruisanju Tomi Vajza od njegove pojave, držanja, pa do zarazno slaboumno prirodno izveštačenog smeha koji je dovodio gledaoce do nekotrolisanog kolektivnog smejanja dok se “The Room” prikazivao u bioskopskim dvoranama. Ovim se postigao svojevrsni komično uvrnuti glumački simulakrum u kome glavni glumac glumi očajno lošu glumu drugog glumca. Dakle, u pitanju je reinterprentacija koja, koliko god banalno izgledala, ipak daje dramsku težinu biografiji Tomi Vajza. Nazobravna je scena Tomijevog usklika u agoniji i beznađu (You’re Tearing Me Apart, Lisa) koga su kasnije fanovi filma grafički ovekovečili na majicama.

 

Međutim, iza te vrhunske amputacije stvaralačkog talenta, “THE DISASTER ARTIST” sa puno poštovanja prikazuje iskrene napore Tomi Vajza da snimi svoj život i prikaže ga gledaocima. Tomi je još samo jedan u gomili infantilnih i usamljenih ljudi sa svojim klinačkim snovima o slavi koja je na kraju ipak došala, ali iz smera antiumetničkog genija. Čini se da je nekada dečja sujeta u zrelim godinama udružena sa najtupavijom tvrdoglavošću i odsustvom samospoznaje dovoljna za uspeh. “The Room” je vremenom stekao kultni status i veliki broj fanova i doživeo ponovno prikazivanje u bioskopima. “THE DISASTER ARTIST” uz dosta humora, pa čak i povlađujući, prikazuje fenomen potpunog diletantizma koji je ipak na kraju stigao do željenog cilja. Ali ne pokušavajte ovo u svojoj “sobi”! Jedan je i neponovljivi Tomi Vajzo!About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke