Preporuke Filmova
Filmovi


April 28, 2020

National Lampoon’s Vacation (1983)

Filmovizor
Savak epoha ima svoje hit komedije, pa su tako i 80-te godine imale čitavu seriju porodičnih i tinejdžerskih komedija koje su se na parodičan način bavile ovom problematikom. Najznačajniji scenaristi ovog filmskog štiva su neretko bili i u ulozi reditelja i glumaca. Gledano iz ove vremenske perspektive, najkomercijalnije komedije 80-ih godina su bile plod rada dvojice autora. Njihova imena su Harold Remis i Džon Hjudžis. U pitanju je scenarističko rediteljski par koji je iza sebe ostavio velike hitove koji se i danas pamte, kao što su “Caddyshack”, “Ghostbusters”, “Ferris Bueller’s Day Off”, “Planes, Trains & Automobiles” i dr. Žanrovski opus Džon Hjudžisa je nešto specifičniji, jer obuhvata seriju najrelevantnijih tinejdžerskih komedija iz 80-ih koje su, pored humora prilagođenog ciljnoj grupi, imale i dosta toga ozbiljnog da kažu o problemima tadašnje mlade generacije (Sixteen Candles, The Breakfast Club, Pretty in Pink).

“NLV” u tom smislu predstavlja prvi i poslednji put kada su se sudarile ideje ove dvojice autora, jer je u pitanju zajednički projekat gde je rediteljsku palicu preuzeo Harold Remis, a Džon Hjudžis bio odgovoran za scenario ove sjajne komedije epohe. Pored ove zajedničke saradnje, mesto u ovom, sada već istorijskom susretu dvojice cenjenih autora, imao je i Čevi Čejs, takođe, velika komičarska zvezda tog perioda. Krajnji rezultat je bio jedna odlična porodična komedija sa naglašenim elementima satiričnog pogleda na maniju prosečne američke porodice za putovanjima i obilascima krajnje nebitnih mesta širom Amerike. Ushićenje i oduševljenje četvoročlane porodice Grisvold tokom putovanja je praćeno nizom urnebesnih situacija od lutanja u neprijateljski nastrojenoj crnačkoj četvrti, preko scene u pustinji, pa sve do posete rođaka, groteskno predstavljenih kao najortodoksnije američke seljačine. “NLV” dobro inkorporira i delove road movie komedije što ga čini jednim zaokruženim filmskim ostvarenjem sa dosta smeha i glumačkih improvizacija u kome Čevi Čejs, u top glumačkoj formi, demonstrira svoj talenat za komediju koji je uspeo da ponovi još u “Fletch”-u, i pored toga što je imao još nekolicinu komercijalno uspešnih, ali na planu realizacije manje ubedljivih ostvarenja. Konačni cilj ove nezaboravne porodične drumske avanture je ostvarenje sna većeg i od “američkog sna”-poseta zabavnog parka koji je zatvoren!?

Dakle, “NLV” je primer klasične američke komedije za mase u kojoj su se susreli talenti različitih formata u punom zamahu stvaralaštva, pri čemu smatram da jedno ovakvo ostvarenje treba ponovo revidirati, makar u krugu ljubitelja komedije, jer je u pitanju žanrovsko gradivo koje zaslužuje visoke pozicije na listi najznačajnijih komedija iz epohe 80-ih.


About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke
0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *