Review

Jedno od vrhunskih dela cenjenog reditelja Bada Betikera (1916-2001) uzima za temu život gangstera Džeka ”Legsa” Dajmonda, jednog iz niza krupnih imena američkog podzemlja, koja su vitlala s onu stranu zakona dvadesetih i tridesetih godina 20. veka.
Svoju karijeru Legs Dajmond započinje krađama vrednih ukrasnih predmeta, a kasnije apetiti rastu i u njemu se javlja želja za nečim većim i krupnijim što bi mu omogućilo da ostvari svoj životni san da postane jedan od kraljeva podzemlja. Njegov bolešljivi brat, Edi, je skromnijih prohteva i zadovoljava se radom u kockarnicama. Ubrzo Legs dospeva do mesta telohranitelja jednog moćnog gangstera. Kad njega ubiju, Legs se domogne njegovog poseda i konačno postaje ono što je želeo: strah i trepet. Naravno, ni njegovi neprijatelji ne miruju i pokušavaju da ga smaknu. U dva navrata meci ga mimoilaze, te biva samo ranjen. Legs ne prihvata savete svoje ljubavnice, a kasnije i žene, Alise, i propast koju mu ona proriče se odista dešava. Legs Dajmond biva izrešetan, pošto mu jedna poznanica namesti klopku.
USPON I PAD LEGSA DAJMONDA kapitalan je doprinos žanru i u njemu do punog izražaja dolazi vanserijsko rediteljsko umeće Bada Betikera, povremeno na nivou majstorstva Hauarda Hoksa u LICU SA OŽILJKOM (1932) ili Vilijama Velmana u DRŽAVNOM NEPRIJATELJU (1931), klasika kriminalističkog filma i noar štimunga.
Betiker, uz doprinos snimatelja Lusjena Balarda, perfektno gradi atmosferu mračnih kvartova gde se odigravaju sve one rabote opasnih ljudi s onu stranu zakona, skriveni dogovori, krvavi planovi i spektakularne egzekucije. Betiker ovde govori o čovekovoj želji za vlašću, za moći, bogatstvom, prokletstvu nezasitosti i neminovnom krahu. U briljantnom i zgusnutom opusu, osim kroz svojih petnaestak ostvarenja koji su bogatili žanr vesterna (naročito oni nastali u saradnji sa glumcem Randolfom Skotom), svoj doprinos američkoj kinematografiji pružio je i u drugim filmovima, kao što su MATADOR I DAMA, NA SVOJU RUKU, PUTNA KARTA ZA DRUGI SVET, NEUSTRAŠIVI VOZAČI…
Njegove vesterne, uz isticanje njihove skromnosti, jednostavnosti ali i relevantnosti, prvo su nahvalili francuski kritičari, a kada je zeleno svetlo za njegov opus na svetskoj sceni upaljeno, počeli su da ga hvale i Amerikanci. Njegov opus u ovom žanru, između ostalih, obradio je Nino Škrabe u knjizi ”Vestern” (Slavica Film, Centar za kulturu Radničkog sveučilišta ”Đuro Salaj”, Split, 1979), u poglavlju ”Matador”. Naravno, karijerom Betikera bavio se i Nebojša Pajkić u knjizi “Holivudski rukopis” (“Prometej”, Novi Sad, Jugoslovenska kinoteka, Beograd, 2004).
USPON I PAD LEGSA DAJMONDA donosi odlične glumačke interpretacije Rej Dantona, Karin Stil, Elejn Stjuart, mladog Vorena Outsa, uz debi kasnije cenjene glumice Dajan Kenon.


About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.