Review

     Hrabrost i tvrdoglavost koje je u ovim vremenima holivudskih instant proizvoda buke i besa i heroja kratkotrajne upotrebne vrednosti (marvelovština, DC Comics obrade), pokazao S. Craig Zahler pomalo su neverovatni. Baviti se svojim antagonistima gotovo na način evropskog autorskog filma, samopouzdano nositi i kontrolisati priču koja traje i duže nego blokbasteri kojima se klinci fiksaju direktno u mozak (dok im srce ostaje nepopravljivo prazno), iritirati pomalo gledalačko strpljenje, a opet ih na kraju nagraditi proizvodom o kome se razmišlja i koji će, kako vreme bude prolazilo, svoju auru samo nadgrađivati  i nesumnjivo naći mesto među najboljim krimićima neo-noar ugođaja ovog doba, pravi je estetski incident. S. Craig Zahler je Michael Mann novog veka, a njegov film DRAGGED ACROSS CONCRETE jeste HEAT nove ere. Opet, i Antoine Fuqua u Zahleru dobija vrsnu konkurenciju kada su u pitanju akcione hronike o mukama policijskog posla.

Mel Gibson with the gun

     U srcu ovog krimića nalaze se dva suspendovana policajca, Brett Ridgeman (Mel  Gibson) i Anthony Lurasetti (Vince Vaughn), koji su kažnjeni od svog pretpostavljenog (Don Johnson) zbog prekomerne upotrebe sile u jednoj akciji. Obeleženi na poslu, ostavljeni bez plate, medijski satanizovani, ostaje im da se prisećaju svojih blistavih detalja iz bogate karijere koju su proveli na ulicama u borbi protiv kriminalaca. I pored dugog staža, oni su na egzistencijalnom minimumu i sa hrpom problema. Ridgeman je nezdovoljan i frustriran situacijom u svojoj porodici. Žena Melanie (Laurie Holden), nekadašnja pripadnica policije, obolela je od multipleskleroze, a njihova ćerka često izložena šikaniranju i nasilju bahatih momaka iz kraja u kome žive. Ridgeman sanja o novcu koji bi situaciju promenio u njihovu korist i kući u nekom drugom kraju, gde bi mirnije i lepše živeli. Lurasetti sanja o srećnom braku u koji tek treba da uđe, ali za sreću sa voljenom ženom takođe mu je potrebno više novca. U jednom trenutku počinju da kuju plan o tome da se maskirani  uključe u otmicu plena pljačkašima koji su na putu da iz banke odnesu zlatne poluge milionske vrednosti. Pljačkaše u akciju voze dvojica crnih prijatelja iz detinjstva, Henry (Tory Kitlles), koji je upravo izašao iz zatvora, i Biscuit (Michael Jai White). Planovi ove dvojice su takođe ambiciozniji od običnog honorara koji bi dobili za vožnju pljačkaškog kombija, jer bi i sami da reše mučan život kojim žive oni i članovi njihovih porodica.

      Craig Zahler nas temeljno, uz izuzetnu posvećenost u profilisanju likova i beznadežne situacije u kojoj su se našli, uvodi u krvavu, žestokom violencijom nabijenu dramu koja će uslediti. DRAGGED ACROSS CONCRETE dramaturški je sporogoreći štapin koji dovodi do spektakularne eksplozije, gde će tek jedan od likova stići nekim čudom do svoje zlatne žile života. Svi drugi će, vukući se po betonu, rasporeni ili napunjeni mecima, ostati beživotnih toplih tela izgovorivši par poslednjih reči kao gorki epitaf svojih luzerskih snova o boljem životu i nesuđenom raju na zemlji.  Stepen cinizma i gorke ironije prisutan u dijalozima odmetnutih policajaca, počesto tarantinovski raspričanih, njihove kukavne šale koje su često pravi mali svetonazorni i filozofski biseri, rođeni iz gorkog taloga iskustva, nadgornjavanje sa procentima koliko nešto može da uspe ili ne, a negde opet sluteći svoju lošu karmu da će procenat istinske ostvarenosti na kraju biti nula ili duplo golo, hipertrofira komleksnost likova koje su Mel Gibson i Vince Vaughn doneli na razini svog ogromnog iskustva, darovitosti i harizmatičnosti. Dupli buddy buddy karakterni kontekst , uzimajući i ubedljiv doprinos drugog luzerskog para (Tory Kitlles & Michael Jai White), usložnjava ovaj narativ i širi dramski spektar priče.

Mel Gibson and Vince Vaughn eating in the car

     Rediteljsko majstorstvo S. Craiga Zahlera, sa puno unutrašnje dinamike koja predstavlja efektnu pripremu za akcioni rolerkoster, vrlo je funkcionalan i u deonicama. Jedna, briljantno zaokružena tragizmom, jeste ona sa Jennifer Carpenter, službenicom iz banke koja je psihički razbijena bračnom dramom i nevoljnim odlaskom od svoje bebe. Tenzija i panika koju ovi kadrovi dostižu maestralni je uvod u klanicu koja će uslediti tokom i nakon pljačke banke.

     DRAGGED ACROSS CONCRETE je višestruko obogaćen adrenalinski koktel i prokrvljeni moderni doprinos posustalim, zakrčenim i starački presahlim venama žanra, šok-terapija za holivudski krimić odavno potonuo u kliše i stereotip. Za one koji će biti impresionirani ovim estetskim zahvatom i fascinantnim  autorskim pristupom S. Craiga Zahlera, odmah i preporuka da pogledaju prethodno njegovo delo BRAWL IN CELL BLOCK 99 (2017), gde je Vince Vaughn ponovo vanserijski i gde se takođe upire da uhvati vazduh u svom nezavidnom položaju kad ostane bez posla i uhvati ženu u neverstvu.About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.