Review

Bombaški napad na prigradski voz u Čikagu. Velika tragedija i mnogo umrlih. Kapetan Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), po profesiji vojni pilot (sa zadnjom misijom u Avganistanu), mora da indentifikuje bombaša da bi sprečio još jedan, veći napad na centar Čikaga. Eksperimentalan vladin projekat pod nazivom Izvorni Kod, predstavlja u osnovi program preko kojeg je moguće preći u telo drugog čoveka i vratiti se u blisku prošlost i pokušati promeniti stvari.  C. S. se budi u telu nepoznatog čoveka, običnog putnika u vozu i ima samo nekoliko minuta dok bomba ne eksplodira. I tako iznova. Colter prikuplja informacije i tragove, i svakog narednog puta nada se da na vreme otkrije teroristu i da spreči aktivaciju bombe. Jedno je siguran, a to je da zna kako se zove.

Scena-iz-filma-Izvorni-Kod

Drugi dugometražni film Dankana Dzonsa, koji je inače sin Dejvida Bovija. Prvi, “The Moon” (Mesec) postigao je veliki uspeh medju publikom i kritičarima. Source Code malo podseća na Dan Mrmota, mada iako već vidjen zaplet, film deluje osvežavajuće. Jake Gyllenhaala znamo iz filmova “Donnie Darko” i “Prisoners”, gde je tumačio glavne uloge.  I u ovom uzbudljivom i zanimljivom filmu, bio je odličan izbor.

Putovanje kroz vreme. Matrica ponavljanja. Colter je prisiljen da neprekidno proživljava poslednjih osam minuta pre eksplozije dok ne shvati kako da zaustavi još jednu bombu od udara u gradu vetrova.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.