Review

U poslednje vreme sve više reditelja sci-fi i horor filmova se odlučuje da svoje priče pretoče u pseudodokumentarac. Neki to stvarno urade masteralno, a najbolji primeri za to su španski [REC] i norveški Trolljegeren. Ni američka verzija [REC]-a, Quarantine, nije loša, mada je original – original. Solidan horor prošle godine, Grave Encounters, takođe je sniman ovim stilom. Da je taj film snimljen klasičnom tehnikom, bio bi još jedan u nizu tinejdžerskih smaranja. Tako bismo mogli reći i za Chronicle. Da nije snimljen kao pseudodokumentarac, lako bismo mogli da ga opišemo:

”Tri druga otkrivaju u pećini svetlucavi kamen koji im daje super-moći, mogu da lete i mislima pokreću stvari.”

Koga bi to privuklo? Ako se takva priča snimi kao pesudodokumentarac, onda se dobije sasvim solidan film. Za one koji ne znaju, pseudodokumentarac je igrani film snimljen tako da izgleda kao dokumentarni. Glavni lik Endrju ( Dane DeHaan ) kupuje kameru kako bi snimio oca dok ga fizički zlostavlja. Malo po malo, počinje da snima sve oko sebe, prvo doživljaje u njegovom ‘normalnom’ životu, a kasnije beleži i avanture koje su mu omogućile ‘super moći’. Jako lepo izgleda scena kad on mislima pokreće kameru i stavlja je u stranu, kako bi ona mogla da snima njega, brata Meta ( Alex Russell ) i druga Stiva ( Michael B. Jordan ), a da je pritom niko ne drži.

Posle izvesnog vremena, igranje sa novim veštinama postane problematično, dolazi do svađe između drugova i na kraju ih košta glave. Endrju ide toliko daleko, da umišlja da je alfa predator, najsavršenije biće na svetu i počinje da koristi svoje moći da to svima dokaže, ruši sve po gradu, uništava zgrade i vozila, policija mu ne može ništa jer on zaustavlja sve njihove metkove…
Chronicle Film Animation
Ovo je film koji ne treba gledati zbog priče, već zbog tehnike snimanja, da se vidi šta sve može današnja tehnologija. Radnja je gledljiva i ne opterećuje mozak, jer ona i nije ono na šta treba da se usredsredimo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i-M5Qx57_UU[/youtube]


About the Author

avatar
Danilo Crnogorac