Review

N

e, ne, ne…! Da li se secas sta je Erland rekao?! Ako te ugrizu postajes kao oni!
– Pa, tvoj deda je bio polujevrejin! Zar mislis da bi te regrutovali kao polujevrejina!

Ovo je samo jedna od duhovitih opaski i komentara kojima obiluje ova izvanredno zabavna zombi-komedija koja nam dolazi, ni manje ni vise, nego iz sneznih predela Norveske!

Grupica studenata odlazidead-snow screenshot na vikend u kolibu jednog od njihovih prijatelja, kada im u posetu dolazi lokalni mestanin sa jezivom pricom o zlatu koje cuvaju naci-zombiji.
“DEAD SNOW” je definitivno, skandinavski odgovor na temu zivih mrtvaka za koju se zna da neprikosnoveni monopol drzi, pre svega, americka “B” produkcija. Cvrsto oslanjajuci se na dosadasnja postignuca u konkretnom podzanru (“Braindead”, “Evil Dead”), ali i vrlo smelo odstupajuci od njegovih fundamentalnih postulata, “DEAD SNOW” je jedan od najboljih omaza koji su se u skorije vreme pojavili sa evropskog kontinenta. Analogno ovome, treba pomenuti jos jedno norvesko cedo, “COLD PREY”, koji, takodje, predstavlja neku vrstu sleser-omaza, ali u nesto strozijim konvencionalnim okvirima.

Nesumnjivo je da “DEAD SNOW”, na jedan osvezavajuci nacin i sa puno respekta, koristi materijal sazdan jos ranih osmdesetih u tinejdzerskim hororima koji je, a vreme to pokazuje, uspeo da ocuva svoju vitalnost potvrdjivanu kroz rimejkove, uglavnom lose, koji ponovo pobudjuju paznju fanova starije generacije i stvaraju redove novih.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lEQwEmeWnyI[/youtube]

“DEAD SNOW” je prava poslastica za horor fanove i predstavlja krvavu paletu ispunjenu bizarnim humorom uspesno infiltrirajuci prostorne karakteristike Norveske (umesto groblja punog mrtvaka snezna povrsina je mesto dogadjanja) i njen etnos (vrlo vesela norveska pop pesmica prati scene pokolja). S druge strane, promisljenim odstupanjem od kanona slicnih filmova (ugrizom zombija zrtva se ne inficira, pucanj u glavu nije jedini nacin da se ubije zombi i dr.) se unose dodatni elementi parodicnosti, sto film cini jos smesnijim.

Umesto epiloga, neka ovaj film posluzi kao primer mladim autorima, koji u vreme hronicne krize srpskog filma, buduci da je svima odavno postalo jasno da spas treba traziti u niskobudzetnim ostvarenjima, moraju da racunaju na dobro poznavanje svog folklora da bi iznedrili, kakav takav, filmski biser.About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke