Review

Na preporuku Aleksandra Jovanovica, odgledao sam francusku seriju “Les Revenants” (Povratnici), koja trenutno ima dve sezone. Iako se ideja živih mrtvaca susreće previže često u filmovima, moze se reći da je Les Revenants ipak malo osveženje u dijapazonu sličnih naslova. Serija ima odličnu atmosferu i ovaj fenomen posmatra više sa psihološkog i dramskog apsekta.

Radnja se odvija u malom planinskom urbanom selu, koje se čini kao da je odvojeno od ostatka sveta. Jednog jutra, nekoliko osoba, koje su umrle u vremenskom razmaku od 100 godina unazad, vraćaju se da nastave da žive, kao da se ništa nije desilo i ne secajući se svoje smrti. Njihova pojava je i dalje u ljudskoj formi, nisu ostarili ni malo, i u potpunosti su nesvesni onoga sta im se desilo. Ljudi različito reaguju na njihov povratak, neko pokušava da ih zaštiti, neko da ih izoluje i smesti u zatvor, ali ono što je karakteristično, svi ih se pomalo plaše. Povratnici uvidjaju veoma brzo, da jedini način da opstanu je da se drže zajedno i distancirjau od živih.

Povratnici

Kako se odmiče sa epizodama, tako stvari postaju sve kompleksnije. Soundtrack za seriju je radio odličan post rock bend iz Škotske, Mogwai. Postoji i američki rimejk koji je snimljen tri godine kasnije od originala.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.