Review

Stephen King (scenario), Jack Nicholson (gluma) i Stanley Kubrick (rezija), sta to moze drugo doneti do odlicnog psihološkog horor filma, sa zanimljivom i slozenom pricom i dobrom atmosferom.

Izolacija, Ludilo i Paranoja.

Shining horror

Jack Torrance (Jack Nicholson) – pisac, bivši alkoholičar i učitelj, dobija novi posao, da cuva prazan hotel u zimskom periodu. Hotel je zatvoren i oko njega nema zivih dusa. On dovodi i porodicu sa njim. Jack misli da bi to mogla da bude i sjajna prilika da zavrsi svoju knjigu.

Nema sumnje da je “Shining” jedan od glavnih klasika horror žanra. Isijavanje kako je preveden na srpski jezik, predstavlja horor film povišen na “status umetnosti”. Jedan i jedinstveni komad “Horor Art”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5Cb3ik6zP2I&feature=related[/youtube]

“Isijavanje” je odličan esej o ljudskom bezumlju, jer istražuje sve do granica gde se gubi samokontrola i iracionalnost ljudskog uma. Pre snimanja filma, Stanley Kubrick je nalozio da glumci pogledaju sledece filmove:  Eraserhead  (1976), Rosemary’s Baby (1968) i The Exorcist (1973) kako bi ih sto adekvatnije spremio za uloge u ovom filmu.

Cuvena linija iz ovog filma “Here’s Johnny!” je jedna od najvecih u svetskoj kinematografiji. Shining Here is Johhny

Bezvremenske i nezaboravne odglumljene deonice Jack Nicholsona i Kjubrikov scenski perfekcionizam zauvek ce ostaviti ovaj film u secanju mnogih koji su ga pogledali.

Napusten i misteriozan hotel, cudna i mucna unutrasnjost zidova, morbidni “eksterijeri” hodnika, sasvim drugacija zima, sobe sa eho prizvucima koje vode nikuda, ostavljaju vas sa cudnim vizuelnim dozivljajem. Gosti protiv duhova hotela.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.