Review

Jedan od najboljih horora ikada snimljen. Filmovi koji ne mogu nikada da zastare. Jedan od najboljih reditelja ikada: Carl Theodor Dreyer.

Prvi deo filma, je apsolutno horor remek delo. Atmosfera i prisustvo necastivog dovedeno do savrsenstva. Imamo jasnu definiciju vampyra (vampira). Imamo misteriju.

Price iz raznih perioda i država, nam govore o užasnim demonima – vampirima. Oni su tela i duše mrtvih koji ne mogu da pocivaju zbog užasnih dela koja su pocinili za života. Pod jasnoj svetlosti punog meseca, oni ustaju iz grobova, da bi pili krv dece i mladih, i tako produžuju svoje nestvarno postojanje. Princ Tame je njihov saveznik i daje im natprirodne moci kod živih i mrtvih. Tokom noci, ova stvorenja u pakla, opsedaju boravišta živih, gde seju smrt i propast. Žrtve vampira su osudjene na smrt. Rana na vratu je znak prokletstva. Medicina to ne moze objasniti. Kao kuga, vampirova pohlepa inficira žrtvu, koja se bori izmedju, žedji za krvlju, i ocajnim odbacivanjem ove žudnje. Mlada nevina žrtva i sama postaje vampir i napada svoje najblize i najdraze. ele porodice, cak i citava sela mogu biti pod ovim prokletstvom.

vampir kosac

Jednom kada vampir uspostavi potpunu kontrolu nad žrtvom, on nastoji da primora žrtvu da izvrši samoubistvo, tako predajuci dušu Necastivom. Oni koji oduzmu sopstveni život su izgubljeni zauvek, njima je Zlatna Kapija Raja zauvek zatvorena. Njima je sva nada izgubljena. Mnogi manastiri i biblioteke imaju u svojim tajnim arhivama price o tome, kako vampire uciniti bezopasnim.

Film postavlja pitanje: Ko može rešiti zagonetku o životu i smrti i dokuciti mracne tajne, sakrivene od svetlosti dana?About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.