Review

S

ta ocekivati od coveka iza koga stoje filmovi kao sto su “The Mummy”, “The Mummy Returns” ili, recimo, “Van Helsing”? Ruku na srce, Somersov (Stephen Sommers) “Deep Rising” iz 1998.god. i nije bio tako los akcioni film sa elementima horora koji je makar dostigao takav status da ce se gledalac, ako mu se kojim slucajem desi da prilikom promene kanala naidje na doticni film u trenutku emitovanja, ipak, odluciti da ga jos jednom pogleda.

Prethodni filmovi su bili cisti instant proizvodi slicni secernoj peni kod koje je najintrigantnije posmatrati proces pravljenja (znate, ono, cika u belom uzme drvce i vrti njime u nekakvom sudu dok se oko njega pravi vazdusasta ruzicasta masa) i u trenutku kad je probamo zaboravimo i da je bilo nesto na drvcetu osim nekakvog neodredjeno slatkog ukusa u ustima. Sto se tice prethodno pomenutih naslova to je obicno pomesano i sa gorcinom zbog izgubljenih dva sata zivota.

Nekom bozjom promisli, neshvatljivoj prosecnom gledaocu, ovakvi filmovi zgrcu ogroman novac (eto, odgovora) a da po svojim kako estetskim, govoriti o sadrzini je greh najveci pred tim istim bogom, tako i drugim kvalitetima, verovatno, ne bi ispunjavali ni sadasnje standarde, recimo, “Hallmark” kanala.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MaNs64k_2xw[/youtube]

Apsolutni nemar i nedovrsenost u kreiranju CGI efekata je vidljivo u svim Somersovim filmovima sto je cak bilo zamereno i drugom nastavku Mumije koji je snimljen “daleke” 2001.god.

Naime i ovde imamo dobre i lose momke pri cemu su ovi prvi uvek neka tajna vojna organizacija jaca i od samog NATO-a, a ove druge uvek predvode negativci sa evropskog kontinenta. Naravno, sve je puno akcije, losih dijaloga, preterane pirotehnike i preokreta koje bi svako dete predvidelo(uf, da ne zaboravimo, ovo je ipak film za deciji uzrast, pa, recimo, do najvise 10 god. pod uslovom da dete ne zaostaje u razvoju) itd.

Ali, ipak, u filmu postoje dve dobre stvari – Sijena Miler, koja je ,uh, krajnje zanosna sa crnom kosom i kozna jakna koju nosi Denis Kvejd. Zbog ovih najupadljivijih detalja film dobija ocenu vise!About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke