Review

Neobican western film. Film koji je izazvao dosta polemike u koliko toliko stereotipskom zanru. Mnoga razlicita tumacenja filma. “Johnny Guitar” je nedovoljno poznat i priznat film, ali u nekim filmskim krugovima bice zapamcen kao jedan od najboljih westerna ikada. Reziran od strane filmske legende: Nicholas Ray-a.

Recenica “I’m a stranger here myself”, u prevodu “Ja sam ovde samom sebi stranac”, je poznati moto cuvenog reditelja i opet se provlaci kroz ovaj film, recenica koju Johnny izgovara sredinom filma.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=92lwym9QL2g[/youtube]

Ono sto je neobicno za western filmove, a to je da je glavna uloga dodeljena zeni, i na suprotnoj strani, glavni negativac je isto zena. Sukob izmedju zene koja voli i zene koja mrzi. Naravno ova prva se dvoumi koga voli, a takodje na suprotnoj strani, mrznja zene se sve vise povecava na mnostvo osobaraste zajedno sa filmom. Ovaj bes izmedju dve glavne glumice koje u filmu tumace Joan Crawford  i Mercedes McCambridge  se preneo i van filmskog platna. Stlano su se prepirale i svdjale za vreme snimanja. Cak borba izmedju njih je prevazisla i svadju, jer je Krafordova jedne veceri iscepala kostim Mecedesove i razbacala delove sirom autoputa kojim se odvozila. Osoblje je sutradan ujutru moralo da sakuplja delove i ostatke. Zbog stresa, gospodja McCambridge, nije 2 godine snimala posle ovoga.

johnny-guitar-black and white

Jedna od recenica glavnog junaka: Znate, neki ljudi ne mogu da se obuzdaju pred zlatom i srebrom, drugima treba mnogo plodne zemlje i puno stoke, onda imate i one kojima su slablosti viski i zene. Kad pogledate sustinu, sta coveku stvarno treba? Samo cigara i soljica kafe.

Ovaj film iz ’54 godine mnogi ubacuju u jedan podzanr “Psiho Western”. Definitivno, ovaj film treba odgledati.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.