Review

Ovo je film o Chet Baker-u, kralju smooth, vocal and cool jazz-a. Let’s Get Lost (1988) je dokumentarac od jednom od najvecih muzicara jazz scene. Film prikazuje veliki kontrast izmedju mladog i starog Chet Bakera.

Bruce Weber, reditelj filma, proveo je sest meseci, na turneji sa Chet Bakerom da bi uhvatio delic enigmatike vezane za lik ovog cuvenog muzicara. Dodir noir-a prilicno godi ovom dokumentarcu. Ubrzo ulazimo u film i vidimo razmisljanja Chet Bakera, koji je sad vec u godinama, i polako nam prica svoju pricu, naravno kad ima vremena, o sebi i svom zivotu. Prilicno cudan i nepredvidiv, kao i put kojim se kretao.

Film prikazuje veliku destruktivnu, narocito prema sebi, energiju koju i dalje poseduje ovaj veoma poznati muzicar u krugovima avantgarde. Svuda je prisutna Chet-ova kreativna melanholija. Svaki uzdah njegov propracen je osecajem teskobe. Jazz je jedina njegova kuca, gde se koliko toliko oseca sigurno. “Ponekad bi se desilo da vam Chet Baker isprica toliko ubedljivu pricu iz proslosti, da bi vam sutradan rekao da nije istinita” prica Bruce.

Nekoliko meseci nakon sto je film snimljen, Chet Baker je skocio ili ispao sa drugog sprata jednog hotela u Amsterdamu. Lokalna stampa je obavestila medije, da je poginuo jedan mladi tridesetogodisnjak. Pa postoji anegdota, da je cak i mrtav, Chet Baker jos jednom uspeo da prevari svet.

“Let’s Get Lost” prikazuje lepotu melanolije uz zvuke trube Chet Bakera…About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.