Review

Debitantsko ostvarenje slovenačkog reditelja Andreja Košaka pre dvadeset pet godina napravilo je pravi bum u bioskopima i postalo, sa preko stotinu hiljada gledalaca, najgledaniji film ove kinematografije svih vremena. Tokom jeseni 1997. godine delo AUTSAJDER bilo je solidno gledano i u Srbiji. Iz više razloga, dakako, ali najbitniji je da je reč o dobro i pošteno urađenom filmu u svim segmentima.
Košakova socijalno-ljubavna drama smeštena je najvećim delom u prelomnu godinu što se tiče života u SFRJ, 1980, vreme Titove teške bolesti i smrti, zamaha pank pokreta u Sloveniji, animoziteta omladine prema JNA i vojsci uopšte. Glavni junak, mladić Sead Mulahasanović (Davor Janjić) iz BiH, stiže u Ljubljanu gde se u jednoj školi pridružuje svojim vršnjacima. Sead je sin zastavnika JNA (Zijah Sokolović) i majke, Slovenke (Miranda Caharija), koji u novoj sredini nailazi na očekivani prezir i omalovažavanje. Upravo će nekoliko pankera biti prvi koji će prijateljski tretirati pridošlicu, a u društvu ovih mladih buntovnika, Sead menja imidž i dobija priliku da ispolji, kroz muziku i druženje, nešto od vlastitih osećanja i stavova.
Kada su emocije u pitanju, njih će definitivno probuditi Seadova prelepa drugarica iz škole, Metka (Nina Ivanič), koja mu uskoro postaje devojka. Ova ljubav, nažalost, neće biti dugog veka, jer je sve okrenuto protiv nje. Metka ostaje trudna, ali ne želi dete, njeni roditelji ne žele Seada, a pored toga njegov otac dobija prekomandu i sprema se da sa svojom porodicom krene u drugi grad. Seadovi i inače loši odnosi sa ocem, koji vojničku strogost unosi i u porodicu, kulminiraće kada sin prvi put bude želeo da napravi sopstveni izbor u životu.
Košak sa par jednostavnih simbola rekreira i beleži atmosferu koja nagoveštava oproštaj od kulta ličnsti i sistema koji ga je iznedrio. Još ubedljivije autor slika tobože bezazlen bunt mladih Slovenije, na početku kanalisan kroz pank muziku, a kasnije, u drugim i drastičnijim vidovima, on će biti još jedan snažni front koji je bio za otcepljenje.
Ipak, Košak sa najviše majstorstva plete ljubavnu dramu, vodeći je kroz kovitlace uzavrelih strasti (porodičnih, nacionalističkih, generacijskih i td.), sve težeći čistim emocijama. Konačno, u tome je, uz izvanredne glumce, i uspeo, napravivši veoma gledljiv film. AUTSAJDER je, po priličnom uspehu u okvirima bioskopske distribucije u matičnoj kinematografiji, bio u to vreme pandan jugoslovenskom blokbasteru LEPA SELA LEPO GORE Srđana Dragojevića i hrvatskom veoma popularnom filmu KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU Vinka Brešana, mada su konkretne cifre Dragojevićevog filma neuporedive.


About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.