Review

Prvih deset minuta ovog filma su me zaista odusevili, pa sam svoja ocekivanja za nastavak, znatno podigao od uobicajenih. Film iz 1946 “A Matter of Life and Death” – Pitanje zivota ili smrti – predstavlja jos jedno umetnicno delo dvojice saradnika i prijatelja, Michael Powell-a i Emeric Pressburger-a. Film nosi jos jedno ime: “Stairway to Heaven” – Stepenice do neba – koji dosta podseca na cuvenu pesmu Led Zeppelina. Inace po ovom nazivom je i zvanicno predstavljen na imdb.

a_matter_of_life_and_death_stairway to heaven

Britanski avijaticar je u veoma opasnim zivotnim uslovima. On se nalazi u zapaljenom avionu, sa mrtvim kolegom pored, bez padobrana , u veoma gustoj engleskoj magli. Poslednje reci Peter Carter-a cuje devojka June, koja je sa druge strane radio stanice. On zavrsava svoj poslednji razgovor i skace bez padobrana, shvativsi da nema vise nade za njega. “Bolje da umrem od pada, nego da budem sprzen”. Predodredjen da umre u tom momentu, kako je  zapisano u nebeske knjige, ipak zbog magle i okeana ispod, njegov zivot je sacuvan. Ali ljuti nebeski cinovnici ipak dolaze po njega… Pogledajte pocetak filma, video ispod:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ImsiG5-DOn0[/youtube]

Film predtsvlja kombinaciju razlicitih kompozicija boja. U koloru (ili bolje receno u tehnikoloru) kad je u pitanju zivot i crno-belo kad je u pitanju smrt. Veoma dobro napisan scenario. U filmu mozda ima previse politickih tema, sto mi se ne svidja toliko. Ovaj film treba pogledati.

picture black and white stairway to heavenAbout the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.