Review

Mulholland Dr. (Mulholand Drajv) nije odlican film, ovo je nesto drugo. Mulholland Drive je jedno od najpriznatijih, u stvari bolje je reci najsvacenijim Lynchovim filmom. Da je Lynch filmski genije, to se znalo mnogo i pre ovog filma. Inace ovaj film je vecini poznata po cuvenoj homoseksualnoj sceni izmedju Naomi Watts i Laure Harring. 2002 godien je Lynch bio nominovan za najboljeg reditelja za ovaj film.Moram naglasiti da ima “spoilers” u ovoj preporuci, pa mozda bi bilo bolje da odgledate film a potom procitate preporuku.

Radnja u kratkim crtama ide ovako: Betty (Naomi Watts) zeli da uspe u Holivudu, kao i veliki broj americkih tinejdzera, i seli se u LA, u velikoj kuci svoje tetke koja je zbog inostranog glumackog angazmana morala se odseliti u kanadu za neko vreme. Betty se jos nije ni raspakovala a zatice kompletnog stranca u svom kupatilu kako se tusira. Nije se mnogo iznenadila. To je Rita (Laura Elena Harring). U pocetnim scenama vidimo Ritu kako dozivljava saobracajnu nesrecu, i uspeva da se izvuce, i onako izgubljena ulazi u prvu kucu na koju nailazi. Rita je izgubila pamcenje, ima amneziju. Cak i ime uzima od velikog postera filma “Gilda” sa Ritom Hejvort u glavnoj ulozi. I pocinje potraga za svojim pravim indentitetom, i u tome joj dosta pomaze Betty.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=96R9MG0DxLc[/youtube]

Posesivna i razcocarana Diana unajmljuje buntovnog placenog ubicu da ubijeCamillu, zenu koju voli a koja je izdala. Kad je posao obavljen Diana upada u tesku depresiju i stvara neki svoj izmisljeni svet, koji tezi kako je moguce da pretvori u relanost.

Veoma inteligentan i krajnje vizuelno senzacionalan film. Put koji vodi u mastu, san i realnost. Ponekad potegnemo za dokazima da bi uvideli u kojem svetu i sami zivimo. Bez kompromisa, svako bi mozda posegnuo za savrsenim izborom. Film vam nudi nekoliko pitanja, a odgovore morate sami primetiti kroz film. Lynch pokazuje kako bledi granica izmedju ono sto mislimo da niakd ne bi ucinili i ono sto svakodnevno radimo, ukoliko se sputavaju nase zelje, strasti i snovi.

Seksualna i duhovna veza izmedju Betty i Rite koja sve vise zalazi u mracniju atmosferu.

Evo cuvene scene iz filma:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P_6fiNnXwso&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fresults%3Fsearch_query%3DMulholland%2BDr.%2B%25282001%2529%2Bsexual%2Bscene%26oq%3DMulholland%2BDr.%2B%25282001%2529%2Bsexual%2Bscene%26aq%3Df%26aqi%3Dq-w1%26aql%3D%26gs_sm%3D3%26gs_upl%3D9491l11765l0l11898l13l13l0l0l0l0l207l1436l6.6.1l13l0&has_verified=1[/youtube]

David Lynch vas stavlja u ulogu nadrealnog detektiva u svetu koji u mnogome lici na zonu sumraka. Samo sto se ne trebate naprezati vec da se opustite i uzivate u filmu. Pojavljuju se simboli koje Lynch cesto koristi u svojim filmovima. On takodje prikazuje i pravo lice Holivuda. I ko vlada tom masinerijom.

mulholland-drive sign

 About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.