Review

Mlada operska pevacica je progonjena od strane ludog obozavatelja, koji ubija sve ljude koji su bliski sa njom. To je tagline za ovaj veoma interesantan horor. Reziju je potpisao Dario Argento, jedan od najboljih italijanskih reditelja horor zanra. Rec koja po meni najbolje opisuje filmove ovog italijanskog reditelja je “Horor Art”, mada jos nisam naisao na slicnu definicuju kod kriticara ili na netu.

Radnja filma se vecinom odvija u operskoj sali. Likovi su karakteristicni. Ima ponekih simbola. Arhitektura je odlicno uklopljena u film. U film vlada gothic atmosfera i jedan od kljucnih svedoka u filmu je crni gavran. Kad smo vec kod gavrana, ono sto je zanimljivo za vreme snimanja filma, je to, da su se desavale mnoge cudne stvari, cak je jedan od glumaca i umro, i u jednom trenutku Argento je pomislio da je bacena kletva na ovaj film (Makbet proklestvo). U filmu se pojavljuju 140 vrana, od toga 80 je pobeglo za vreme snimanja.

Soundtrack je zaista impresivan: Brian Eno + Claudio Simonetti + Bill Wyman + The Group Steel Grave (power i heavy metal prizvuk) i Giuseppe Verdi (kompozicije) u izvodjenju Maria Callas.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Uhs_GUubx48[/youtube]

Po mom misljenju, ovo je jedan od pet njegovih najboljih filmova.Pogledajte ovaj kultni italijanski horor.

 

 

 About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.