Review

Oni koji nisu bili te srece da prvo pogledaju svedsku originalnu verziju filma iz 2009. godine, verovatno su posle pogledanog Fincerovog rimejka bili praceni utiskom da je u pitanju jedan solidan triler, mozda, cak, i na nivou donje granice prosecnosti. Medjutim, utisak postaje kvalitativno drugaciji ako se podje od izvornog filma.

Scenaristicke izmene u americkom rimejku su krajnje kozmeticke prirode i mnogo vise tipiziraju likove nego sto ih cine posebnim (u svedskom originalu novinar Mikael Blomkvist je sredovecni covek bez porodice, a u holivudskom rimejku otac tinejdzerke). Upecatljive scene iz svedskog originala (sukob Lizbet Salander sa pijanim huliganima u metrou, scena seksualnog uznemiravanja i krajnje brutalnog silovanja Lizbet od strane sadistickog socijalnog radnika Bjurmena, i na kraju jos sokantnija, ali opravdana odmazda Lizbet zbog svega ucinjenog joj) u poredjenju sa Fincerovim pristupom su tek blede epizode kojima nedostaje klimaks pomesanog osecanja gorcine, gadjenja i sazaljenja postignut u originalnom filmu.

Medjutim, cini se da je kljucni nedostatak upravo centralni lik pank-hakera Lizbet Salander (drugacije i ne moze biti, jer hipoteticki receno, svaki pokusaj da se vec na savrsenoj stvari vrse neke izmene vodi samo njenom pogorsanju).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4E9V-t9A0zY&feature=fvst[/youtube]

Svedska verzija Lizbet, u maestralnom tumacenju Numi Rapos, je postala neka vrsta autenticne heroine informaticke generacije. Njen naglaseno implozivni muskobanjasti karakter i stalna zgrcenost njene sitne zilave figure su svojevrsna odbrana od svake vrste bliskosti, ali istovremeno i groznicava zelja da se ona ostvari. Cak, i tako prezentovan lik Lizbet pulsira snaznom zenstvenoscu, za razliku od holivudske Lizbet prema kojoj se nikada do kraja ne ostvaruje potpuna empatija. Upravo tu tajnovitost i kompleksnost Lizbet koju je glumacki uspesno izgradila Numi Rapos nije bilo moguce prevazici dodavanjem kog pirsinga vise i nesto ispoljenijom zenstvenoscu u tumacenju Runi Mare.

U tom smislu, ne treba posebno spominjati sam kraj holivudskog rimejka koji je u poredjenju sa daleko superiornijim skandinavskim originalom cista pateticna zavrsnica o jos jednoj prevarenoj zeni.

Dakle, po ko zna koji put je holivudska “koka -kola” ponovo rastvorila, konkretno u ovom slucaju, opori ukus izuzetno dobrog svedskog vina.

The Girl with the Dragon Tattoo usaAbout the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke