Review

Plod Besa (the Grapes of Wrath) je jedan od najboljih filmova John Forda. Glavni junak ovog filma, kao i istomene knjige, Tom Joad, kojeg u filmu tumaci odlicni Henry Fonda, ostace uvek zapamcen kao jedan od najvaznijih fiktivnih karaktera u borbi za prava i slobodu svakog coveka, svakog pojedinca.

Radnja se desava u mozda najgore vreme za Ameriku, za vreme Velike Depresije (Great Depression). Oklahoma je jedna od zemalja koje su jako tesko pogodjene ovom krizom, i njeni stanovnici gledaju da se presele u bolje krajeve, kao sto je Kalifornija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5ayi81QMuak[/youtube]

Tom Joad, upravo izlazi iz zatvora, posle cetiri godien tamo provedene, pusten je na uslovnoj. Mada se cini da bolje da nije ni izlazio. Stize kuci i zatice razoren dom bez ikog od prisutnih. Ubrzo nalazi svoje roditelje, kod ujka Dzona, u zadnji cas, posto se spremaju svi zajedno da krenu dalje, jer su proterani iz sopstvene kuce i zemlja im je oduzeta. On im se pridruzuje.

Tom Joad  je ostao upamcen kao kultna figura, a imamo ga jos i u odlicnoj pesmi Bruce Springstina “The Ghost of Tom Joad” kao i u pesmi Woody Guthrie-ja sa nazivom “Tom Joad”. Maestralna rezija John Forda, kao i odlicna knjiga, navodi vas da prosto ne mozete zaobici ovaj cuveni film.

“Mama, gde god je policajac prebija nekog
Gde god gladno novorodjence place
Tamo gde je borba protiv krvi i mrznje
Pogledaj zrak mama, ja ću biti tamo

Gde god postoji neko ko se bori za pravdu, za svoje mesto
ili za pristojan posao ili treba pomoc
Gde god se neko bori da bi postao slobodan
Kad god pogledas u njihove oci, mene ces videti”

the grapes-of-wrath-mother, son and fatherthe grapes-of-wrath-looking for a jobAbout the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.