Review

P

ristojan ratni triler.Tom Kruz,koji inace vazi za jednog od najrespektabilnijh profesionalaca u Holivudu, je jos jednom, na sebi svojstven nacin,ostvario vrlo dobru ulogu igrajuci pukovnika Klausa fon Staufenberga koji je bio organizator poslednjeg neuspelog atentata na Hitlera. Ostala glumacka podrska je besprekorna-Kenet Brana, Bil Naji, Tom Vilkinson (nominovan za Oskara za izvanrednu sporednu ulogu u “MICHAEL CLAYTON”) i drugi.

Brajan Singer je svojim reziserskim postupcima uspeo da odrzi zadovoljavajuci nivo napetosti i paznje s obzirom da je konacan rasplet dogadjaja vec unapred poznat. Medjutim,hronicni problem vecine holivudskih filmova sa rasnom, ratnom, istorijskom i slicnom tematikom je u konacnoj poruci da su belci veci crnci od samih crnaca, bolji od svakog Japanca i da Amerika ima bogom dato pravo da sudi o istoriji drugih naroda. Na zalost, ni “VALKYRIE” nije odstupila od ovog obrasca. U ovom slucaju se ne sudi Nemcima,nego se u ime tih istih, film zavrsava porukom izvinjenja za sva zlodela nacisticke Nemacke i da, eto, mi kao slabo upuceni gledaoci ne treba da za to krivimo nemacki narod. A, zar se Nemacka ne izvinjava stalno i iznova u poslednjih 60 godina? I to narocito Jevrejima!

Sve u svemu, ako odbacimo ovu dirljivu dusebriznost i potsecanje,”VALKYRIE” i dalje ostaje film koji u jednom trenutku vredi pogledati.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BSy96KB7Dh4[/youtube]About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke