Review

Serija „Fallout“ svoju inspiraciju crpi iz istoimene kultne franšize. Ovu čuvenu video igru opisuje retro-futuristička estetika, pustoš na površini Zemlje i borba za opstanak u svetu koji je razoren nuklearnim ratom. Serija je smeštena u istom univerzumu čiji je prvi deo izašao čak davne 1997. godine. Izvršni producent Tod Hauard rekao je da želi da izbegne prilagođavanje sa video igrom i delovima koji su već izašli i najavio da će ovo biti potpuno originalna priča.

Stice se utisak da je jedna od inspiracija za troje glavnih likova u Falloutu, arhetip likova u filmu “Dobar, Loš, Zao”. Lusi Meklin predstavlja optimizam i otpornost u suočavanju sa nevoljama, Maksimus donosi osećaj dužnosti i časti kao vojnika u Bratstvu Čelika, dok Kuper Hauard otelotvoruje mračniju, moralno dvosmislenu stranu preživljavanja u Wastelandu.

Odlična gluma Voltona Goginsa, koji tumači dvostruku ulogu, šarmantnog predratnog zabavljača Kupera Hauarda i zastrašujućeg, mutiranog Ghoula. Goginsova sposobnost da neprimetno prelazi između ova dva veoma različita lika dodatno pojačava osećaj dualnosti i moralne dileme. Njegov lik dosta podseca na jos jednu seriju Jonathana Nolana, Westworld. Neverovatna pojavna sličnost sa čovekom u crnom u Westoworldu, čak i izgledaju skoro indentično. Glumica Ella Purnell je igrala Fallout igre kao način da se pripremi za ulogu Lusi Meklin.

Izbor skrovišta 4, 31, 32 i 33 u seriji je zanimljivo, iz razloga sto se ti vaulti nisu pominjali u igrama. Svaki vault simbolizuje drugačiji aspekt postapokaliptičnog sveta. Vaulti služe kao dobro osigurana skrovišta sa integralnim podešavanjima koja doprinose izgradnji novog sveta i nudi svoje jedinstvene izazove i misterije.

U razgovoru sa Amarom, kolegom sa FilmoviPreporuke, dobio sam informaciju da među Fallout igrama, narativ i atmosfera serije najviše podsećaju na Fallout 4 i Fallout 76, izazivajući sličan osećaj preživljavanja i istraživanja. Prikaz postnuklearne pustoši i borbe za opstanak podseca i liči na one u igrici.

Ukratko, „Fallout“ je zanimljiva serija koja spaja elemente opstanka civilizacije, misterije i iskupljenja u pozadini nuklearne devastacije. Bez obzira da li ste obožavatelj igre ili prvi put čujete za Fallout, epizode obećavaju nezaboravno putovanje kroz Fallout Univerzum.About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.