Review

Mozda i najbolji film od kultnog nemackog reditelja Rainer Werner Fassbinder-a, Satan’s Brew ili Djavolje vrenje (Satansbraten), kako su ga kod nas preveli, je jako cudan i jako genijalan film. Walter Kranz  (Kurt Raab) je nemacki anarhicni pesnik, kojem uvek fali novac da bi preziveo, ali to je samo jedna od njegovih usputnih briga. Planira da objavi knjigu i da od izdavaca pokusa da uzme zajam, ali mu to ne ide od ruke. Tako film pocinje. A onda nastavlja da se odmotava klupko njegove ludosti, histerije i narcizma. Waler je i ranije izdavao svoja revolucionarno komunisticka dela, po kojima je ostao upamcen u ne toliko sirim krugovima. Medjutim, u zadnjih nekoliko godina Mr. Kranz ima kreativnu blokadu, to jest, ne moze nista da napise. Pokusava na razlicite nacine da dodje do novca, u kojima se pominju ubistva, kradja i pozajmica.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bGwu6iY9n-0[/youtube]

U filmu se krecu pojavljivati razni cudaci, poput zene koja iz nekog malog mesta u Nemackoj, dolazi kod njega, i predstavlja se da je njegov fanaticni fan i daje mu svu svoju ustedjevinu. On zivi sa zenom koja je izmucena i jako bolesna, ludog brata kojem je opsesija i hobi skupljanje mrtvih muva, stalno je sa njegovim ljubavnicama sa kojima isprobava razlicite fantazije a pored svega stalno ih ometa jedan jako cudan policajac. Walter Kranc veruje da je reinkarnacija gej pesnika iz devetnaestog stoleca Stefana George-a.

Kurt Rab je odlicno odigrao ovu ulogu krajnje hiperaktivnog umetnika, tipa Cecil B. Demanted.Satansbraten

Satiricna, luda, absurdna komedija sa prevelikom dozom crnog humora, vodi vas u mracni tunel Waltera Kranza, vodi vas u svet danonocnog filmskog aktivizma jos aktivnijeg Fasbindera.

Knjiga Waltera Kranca se zove “Nema ceremonije za firerovog mrtvog psa”.

“Lisa, poceo sma opet da pisem, juce depresija, danas ideje genija”

 About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.