Review

Jedan veoma zanimljiv reditelj, nam dolazi iz Madjarske, za koga je vecina koja gleda evropske autorske filmove i cula. Njegov stil je prepoznatljiv. A ime: Béla Tarr

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0VJGBQuTNuw[/youtube]

Film gradi atmosferu kakvu do sada nisam video ni u jednom umetnickom ostvarenju.  Vizuelna senzacija. Prica koja nikog ne ostavlja ravnodusnim.

Prica se odvija u jednom malom gradicu u Madjarskoj. U gradicu u kojem vlada mraz, strah i osecaj napustenosti. Zalutali ljudi loze vatre na centralnom trgu. Periodicna opijanja po krcmama. Idealna atmosfera za neku pricu Edgara Alana Poa. U ovaj grad koji je i Bog zaboravio, stize cirkus i to jako zbunjuje gradjane, koji odmah zauzimaju negativan stav prema svemu novom sta naidje. Ali tako ne misli, János Valuska, jedan medju retkim sa cistim i zdravim razumom, koji tokom filma zavrsava svoje misije pomazuci mnogim ljudima, kao u video igri. Kako film odmice, tenzija raste do nepodnosljive granice.

Ono sto je znaimljivo je to da je reditelj Bela Tarr potrosio godinu dana da nadje pravi trg za ovaj film. Kad pogledate ovo autorsko remek delo, shvatice i zasto. Naslov filma ima veze sa nemackim kompozitorom Andreas Werckmeister-om.

Film su snimali 6 kamermana:

1 amerikanac
1 francuz
2 nemca
2 madjara


About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.