Review

Prag je zbog prestižne akademije FAMU jedna od prestonica filmske umetnosti. Tamo su se školovali naši reditelji Emir Kusturica, Goran Marković, Srđan Karanović, Goran Paskaljević, ali i hrvatski reditelj Rajko Grlić, zatim Česi svetske reputacije poput Miloša Formana, kao i mnogi drugi. Filmovi reditelja Jana Sveraka pripadaju „praškoj školi“.

Češki film Kolja čije je snimanje potpomognuto britanskom i francuskom produkcijom je višestruko nagrađivan i nominovan film. Dobitnik je Oskara i Golden Globa za istu kategoriju, tj. za najbolji film sa vanengleskog govornog područija.

kolja film

Kolja je topla priča o komplikovanom odnosu češkog, namćoratog čeliste Luke koji je zašao u pedesete i petogodišnjeg dečaka Kolje. Vremenska i prostorna pozadina je Češka krajem osamdesetih (godine u kojima je bio kraj ruske okupacije Češke!). Pri tom Luka ne zna ruski jezik, a Kolja češki.

Interesantno je gledati kako se Lukina maska namćora topi pod uticajem Kolje. Ne znamo da li je proradio roditeljski instinkt, elementarna ljudska empatija ili sažaljanje. Najpre će biti da je došlo i do neke vrste identifikacije: obojici je zajedničko da su sami i napušteni. Kako teče film, prilagođavaju se jedan drugom. Sverak je našao kreativno rešenje kad je hteo da prikaže trenutak u kom Kolja prihvata Luku: to je bilo kad su prelazili ulicu i kad ga je Kolja po prvi put uhvatio za ruku.

Luka je po kazni (otvoreno je pokazivao nezadovoljstvo okupacijom) iz filharmonije prebačen u orkestar koji svira prilikom čina kremacije. Pošto je Kolju vodio sa sobom u krematorijum, prvi dečakovi crteži imali su za motiv smrt što je tragikomično.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HfVSvI4fo-s[/youtube]

Najdirljivija scena mi je kad se Kolja prilikom kupanja igra sa tuš-baterijom i ’ko fol’ zove svoju baku za koju ne zna da je umrla.

Znam da se pitate kako je došlo do toga da se spoje Lukin i Koljin život, ali kad bih to pokušala napisati zagubila bih se u razmršavanju nezgodne političke pozadine, neodgovornosti roditelja, o ’žrtvovanju’ dece, ali strane i strane mi ne bi bile dovoljne da prepričam i dočaram pravi utisak na način kako to Sverak pokazuje kadrovima, tako da vam jedino preostaje da odgledate film.

Ukoliko volite ovakav stil, puno dobrih filmova možete pogledati u nekoj od online kategorija na sajtu http://www.filmovi7.com/online/.About the Author

avatar
Marija