Review

Jako mnogo ljudi je culo za legendarnu pesmu “Solitary Man” kao i razne izvodjace poput Chris Isaak-a i Johnny Cash-a. Mada je mali broj culo za film iz 2009. godine sa Michael Douglas-om u glavnoj ulozi. Film je izuzetan i ima moje preporuke.

Film pocinje tako sto Ben Kalmen-u (kojeg igra Majkl Daglas) doktor saopstava vest,  da se njemu ne svidja njegov EKG i mora ici na dodatne preglede, usled redovnog javljanja. Ben Kalmen je u tom trenutku bio jedan od najpoznatijih trgovaca automobilima u New York-u i svako ko se bavi time makar i amaterski je cuo za njega. Posle ove scene sa doktorom krece uvodna spica sa cuvenom Cash obradom pesme “Solitary Man” i vidimo Majkla Daglasa u crnom kako ustaje ujutru i krece u nove pobede. Inace u film, Majkl Daglas je skoro uvek u crnom, to je namerno tako uradjeno, jer se Cash uglavnom pojavljivao kao Man in black. Za ovu priliku sam vam izdvojio kratak pocetak filma koji najbolje prikazuje ovaj film, bolje od bilo kog trejlera koji mozete naci na webu sa onim cuvenim americkim glasom u cover-u.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P0oLWLR-fcw&list=HL1330698270&feature=mh_lolz[/youtube]

“On je pazljiv i drag i pametan i zanimljiv i hiljadu stvari koje ti nisi”
Ben Kalmen: “I ja sam bio takav. Samo nije potrajalo dugo”

Ovaj film je pokazao da Majkl Daglas iako u godinama i dalje je jedan od najboljih americkih glumaca. Ova uloga mu se ubraja cak i u najbolje uloge ikad. Cinican, arogantan, energican, pozitivan. Kombinacija Del Boja i Kazanove.

“Ne mozes prevariti smrt Benny. To niko ne moze, bez obzira sa koliko  mladih devojaka odes u krevet”

“Nema nista plemenito u neuspehu”

Crna komedija sa Daglasom kao antiherojem i Deni DeVitom kao njegovim jedinim prijateljem. Benovo shvatanje prijateljstva i njegova sumnja da tako nesto uopste postoji u sadasnjem svetu. On dovodi u pitanje i moral i etiku…

solitary_man deno devito michael douglassolitary man 2009solitary_man_bench

 

 About the Author

avatar
Milos Itic
Filmski Reditelj i Kriticar. Rodjen u Vranju. Zivi u Nisu.