Review

LOŠ SPOJ je psihološki triler izvrsnog britanskog reditelja Nikolasa Rega (1928, London). Pre nego što je seo u rediteljsku stolicu imao je izvanredne domete kao snimatelj.
Radio je, između ostalih za Rodžera Kormana (MASKA CRVENE SMRTI), Fransoa Trifoa (FARENHAJT 451), Ričarda Lestera (SMEŠNE STVARI DOGODILE SU SE NA PUTU ZA FORUM), Džona Šlezingera (DALEKO OD RAZUZDANE GOMILE). U ko-režiji sa Donaldom Kamelom debituje 1970. filmom PERFORMANS u kome značajnu ulogu ima Mik Džeger. Svoju rediteljsku poziciju tokom 70-ih učvršćuje filmovima NE GLEDAJ SADA (1973) i ČOVEK KOJI JE PAO NA ZEMLJU (1976). U prvom, koji ulazi u red najprovokativnijih filmova sedamdesetih godina, blistaju Donald Saterlend i Džuli Kristi, a drugi je amblematični film glumačke karijere Dejvida Bouvija.
LOŠ SPOJ je zanimljiva krimi drama o ”izgubljenim ljudima” koji u ljubavnoj strasti traže životni smisao, da bi neminovno otkrili i njeno drugo lice koje donosi tragične posledice. Aleks (Art Garfankl) radi kao predavač u Institutu za psihologiju ”Sigmund Frojd” u Beču, a posebna preokupacija mu je psihoanaliza. Jednom prilikom susreće Milenu (Tereza Rasel) i među njima se rađa ljubav. Međutim, polako otkrivajući jedno drugo, dolaze saznanja da je cela njihova veza zapravo jedan loš spoj. Aleks je opsednut seksom i traži od nje da mu uzvraća ljubav i kada ona za tako nešto nije sposobna. Ona, ne nalazeći u životu ništa sem fizičkih zadovoljstava, pada u tamu alkoholizma i droge. Razočarana je u život jer joj je gotovo celu porodicu otela sudbina, a njeni pokušaji da sreću pronađe u Aleksu pokazaće se uzaludnim i sve vodi ka tragediji…
Film je snažna psihološko-erotska drama u kojoj Reg, koji je u svom opusu često voleo da istražuje počesto razornu seksualnu dimenziju svojih nestabilnih i frustriranih likova, vešto kombinuje prošlost i sadašnjost i stvara uzbudljivi kolaž dobro nijansiranih karaktera. Vrsni su i glumački dometi Arta Garfankla i Tereze Rasel, koja je ubrzo nakon ove saradnje postala Regova žena. Profesionalno su nastavili da sarađuju u solidnim i manje dobrim ostvarenjima EUREKA (1983), INSIGNIFICANCE (1985), TRACK 29 (1988) i COLD HEAVEN (1991).
Harvi Kajtel efektno igra inspektora Netusila, koji istražuje šta se krije iza Mileninog pokušaja samoubistva.
LOŠ SPOJ je tokom 1980. prikazan na festivalima u Berlinu i Torontu.
Goran Marković je ovaj film Nikolasa Rega uvrstio u svoj izbor na filmskoj reviji održanoj u Muzeju jugoslovenske kinoteke u januaru 2017. godine.


About the Author

avatar
Goran Jovanović
Goran Jovanović je srpski filmski kritičar, esejista i romanopisac. Autor je knjiga filmskih eseja: Američki bioskop (Apostrof, 1998), Zlatna dekada: britanski filmdevedesetih (Boom 93, 2002), Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije (Centar za kulturu Požarevac, 2005), Ruski film postsovjetske ere (autorsko izdanje, 2013), Poljski film u novom veku (Tercija, 2021). Napisao romane Histerija (Libris Art Studio, 2008) i Euforija (autorsko izdanje, 2011). Član je Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija, ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara.