Review

U

svom cuvenom romanu “SIDARTA”, Herman Hese kaze da je jedna od vrhunskih mudrosti zivljenja majstorsko ovladavanje strpljenjem. Imajuci u vidu sve one koji bi da pogledaju “TWILIGHT” i uz to misle o sebi da su dovoljno ovladali strpljenjem neka se u ovom slucaju ne uzdaju mnogo u ovu svoju vrlinu. Kada covek pred sobom ima ovakvo filmsko djubre mora biti istinski majstor strpljenja da bi izdrzao dva puna sata toksicne patetike.

“TWILIGHT” predstavlja najvecu mogucu eroziju vampirske tematike na filmu i potpuno urusavanje njene ikonografije. Dakle, romansa izmedju vampira i zenke nase vrste je vec toliko puta vidjena da je pravi fenomen kako je ovaj film postao komercijalno uspesan iznad svih ocekivanja! Medjutim,moramo imati u vidu da su glavni konzumenti ovakvih nusproizvoda tinejdzeri i da njihove idealisticke vizije ljubavi predstavljaju za beskrupulozne producente “kokosku sa zlatnim jajima”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xBvOhfL4mYw[/youtube]

“TWILIGHT” nije nista drugo do kvocke koja se rasipa organski nepodnosljivim i povracajuce pateticnim dijalozima, saplice o krajnje kliseiziran zaplet i razmahuje krilima izuzetno neinventivne rezije. Ali ono sto u ovom slucaju najvise vredja poklonike zanra jeste uvodjenje nove vrste vampira-metroseksualni vampiri!? Za one koji nemaju jasnu sliku o tome sta su metroseksualci mozemo samo uopsteno reci da su to muskarci koji ne bi trebalo da imaju homoseksualnih tendencija ali se trude da svoj izgled,oblacenje i ponasanje prilagode zenskim obrascima. Sta nakon ovoga mozemo sledece da ocekujemo? Romansu izmedju gej vampira!?

Ako uzmemo u obzir celokupnu strukturu filma i uzor koji nudi tinejdzerima verovatno ce se uskoro najvecim zenskim i muskim postignucima smatrati status “baba devojke” i “ogavno osecajni metroseksualac”. Ne ulazeci dublje u analizu uticaja danasnje masovne kulture na statusne simbole mladih koje u izvesnij meri oblikuju najidiotskiji programi kao sto su,recimo, Fashion Channel, Playboy Mansion i dr, a iza kojih uglavnom stoji gej lobi, danasnja “civilizacija” se suocava sa najstetnijim oblikom feminizacije u svim oblastima umetnosti, pa tako i filma. “TWILIGHT” je toliko “zaseceren” da je srecan onaj koji ne bude zahvacen dijabetisom mozga nakon gledanja. I zato u ime mentalne higijene,ne gledajte ovakve filmove, niti u paru, niti u trenucima razbibrige, niti u bilo kojoj drugoj situaciji. Ovaj “Sumrak” je samo pocetak jednog mnogo gusceg mraka…

U pripremi su jos, cak, dva nastavka!

 About the Author

avatar
Aleksandar Jovanovic
Ekonomski fakultet Nis, Bluz, Filmovi, Stenli Kjubrik, Teksas, ZZ Top, Filmske Preporuke